BIH

Prošić: Ne znamo je li Helez ministar ili je bokser

Vanredna sjednica Doma naroda prekinuta zbog nedostatka kvoruma

Autor:S. M.

19.9.2014

Vanredna sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta započela je oko 11.30 sati. Predsjedavajući Tomislav Martinović (HDZ BiH) otvorio je sjednicu predloživši dnevni red na kojem se nalazi i Informacija o provedbi zaključaka usvojenih nakon razmatranja Informacije o stanju prava boračke populacije sa Analizom primjene Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko - invalidske zaštite za period juli 2010. do 31. marta 2014. godine.

Također, pred delegatima nalazi se i Izvještaj o stanju zaposlenosti boračke populacije u javnim preduzećima, Nacrt zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, Nacrt zakona o izmjenama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom te verifikacija mandata delegatu u Domu naroda Parlamenta. Umjesto Hajrudina Bećirovića, novi delegat u Klubu Bošnjaka je Mersed Šerifović.

Iako je Federalna Vlada SDP-SDA dostavila prijedlog za proširenje dnevnog reda tačkama poput Prijedloga zakona o energetskoj efikasnosti u FBiH, Prijedlog zakona o gasu, Program prestrukturiranja elektroenergetskog sektora u FBiH, delegati su odbili sve prijedloge Nikšićeve vlade.

Raspravljajući o Informaciji o provedbi zaključaka usvojenih nakon Informacije o stanju prava boračke populacije sa Analizom primjene Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko - invalidske zaštite za period juli 2010. do 31. marta 2014. godine, delegati su najviše kritizirali rad federalnog ministra za boračka pitanja Zukana Heleza (SDP)

Delegati Kluba Hrvata kritizirali su ministra jer, prema njihovim riječima, nelegalno izvodi iz prava pripadnike HVO-a. Predsjednik tog Kluba Ivo Tadić (HDZ BiH) kazao je da u Helezovom ministarstvu radi vrlo mali broj Hrvata, koje se „ništa ne pita“ te da je „Helez počinio kriminal“.

Tomislava Mandić (HDZ BiH), delegat Kluba Hrvata kazao je da ministar Helez krši zakon i odluke Ustavnog suda FBiH.

- Ranije sam pozivao Heleza da mu pomognem. Ja sam kazao da je on nacionalista i da ispitamo njegovo zdravstveno stanje. Stavlja se iznad Boga i zakona. Predlažem da izvršimo reviziju Heleza i boračkog ministarstva prije nego što sve branitelje izvede iz prava - kazao je Mandić.

Delegat Kluba Bošnjaka Ekrem Prošić (DF) istakao je da je Helez u oblasti boračkih prava napravio takvu zbrku u ovoj oblasti da će slijedća dva ministra imati mnogo posla da isprave njegove greške.

- Ne znamo više je li Helez ministar ili je bokser. Poremetio je odnose između dva naroda u FBiH, Bošnjaka i Hrvata. Način na koji je počeo raditi nije dobar i potrebano je potpuno drugačije raditi. Nadam se da više ovakav ministar neće biti na ovoj poziciji - naveo je Prošić.

Zbog nedostatka kvoruma, predsjedavajući Tomislav Martinović (HDZ BiH) prekinuo je vanrednu sjednicu, nakon što je završena samo jedna tačka dnevnog reda. Kako je kazao predsjedavajući, neće biti nastavljena ni za 14 sati zakazana 24. redovna sjednica.

- U sali je bilo prisutno samo 28 delegata, a za rad je potrebno minimalno 31. Zaključak kolegija je da ne održimo ni redovnu sjednicu. Očigledno je da se osjeti predizborno vrijeme. Da li će biti još sjednica, o tome još ništa ne znamo, a Kolegij će održavati još sjednica - rekao je Martinović. 

Nezavisni delegat Kluba Srba Zoran Jovanović kazao je da sjednica namjerno prekinuta da ne bi došlo do nastavka redvone sjednice na kojoj se nalaze tačke denvnog reda koje ne odgovaraju Vladi.

Zasjednaje je, tvrdi Jovanović, prekinuto, između ostalog, i zbog toga što je na dnevnom redu redovne sjednice trebalo biti govora o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca, u kojem bi neki borci bili vraćeni u prava, a što ne odgovara Federalnoj vladi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.