BIH

Trideset porodica dobit će građevinski materijal

Islamska zajednice Bošnjaka Danske pomaže stanovnicima Željeznog Polja

V. BAŠIĆ

19.9.2014


Delegacija Islamske zajednice Bošnjaka Danske posjetila je Željezno Polje kod Žepča. Cilj posjete bio je da se na licu mjesta informiraju o razmjerama tragedije koja je pogodila ovo mjesto te da se dogovore o načinu na koji IZ Danske može pomoći u izgradnji kuća za ljude koji su ostali bez domova.

Tom prilikom obavljen je razgovor s predsjednikom Udruženja građana ”Opstanak” iz Željeznog Polja Mehmedom Sinanovićem i Hidajetom Porakom, članom ovog udruženja. U ime IZ Danske i njene humanitarne organizacije ”Most-Bro” razgovorima su prisustvovali Faruk Jakić, Ramo Begić, Izet Šuškić, Mirsad Dervišević i Hamo Šuta.  

Inicijalna sredstva

- U Danskoj je završena akcija prikupljanja humanitarne pomoći u organizaciji IZ Danske. Materijalna pomoć u hrani, lijekovima, odjeći, obući, sredstvima za higijenu i drugim potrepštinama upućivana je kontinuirano od maja, kada je prirodna katastrofa zadesila mnoga mjesta u BiH, pa i Željezno Polje. Prikupljena su i značajna novčana sredstva koja ovom prilikom želimo neposredno utrošiti u izgradnju kuća za stanovnike Željeznog Polja. Opredijelili smo se da za 30 najugroženijih familija osiguramo građevinski materijal u vrijednosti od po 5.000 KM – rekao je Faruk Jakić za ”Dnevni avaz”.

Ramo Begić je kazao da su to samo inicijalna sredstva koja trebaju pomoći da tih 30 porodica počne s izgradnjom domova. Nada se da će i druge humanitarne organizacije, uz pomoć države, pomoći da se nastradali stanovnici Željeznog Polja smjeste u nove domove prije prvih hladnoća.

Mirsad Dervišević je istakao da shvata da su to nedovoljna sredstva da se svima pomogne, te da su se od izdvojenih sredstava mogle izgraditi tri ili četiri kuće, ali u GO IZ Danske smatraju da je bolje pokrenuti aktivnost u više porodica i pokrenuti ih da nastave s gradnjom iz drugih izvora ili uz vlastita sredstva.

Bez krova

Hamo Šuta i Izet Šuškić objasnili su da će obaviti razgovor s dobavljačima građevinskog materijala te da će se materijal moći preuzeti veoma brzo, ali su također naglasili da nema krajnjeg roka za izuzimanje materijala te da ga mogu preuzeti samo oni kojima je i dodijeljen.

Mehmed Sinanović, predsjednik Udruženja ”Opstanak”, rekao je da se radi o izuzetno vrijednoj donaciji.

- Ovo je zaista velika pomoć našim ljudima. U našem udruženju imamo 82 porodice koje su ostale bez krova nad glavom i svega što su cijeli život gradili i stjecali. Bit će veoma teško odabrati kojim porodicama uručiti ovu pomoć, ali smo svjesni i činjenice da vrijeme leti te da su jesen i zima na pragu. Ovim sredstvima se sa sigurnošću može otpočeti gradnja kuća, a kako će sve dalje teći, ostaje da se vidi. Do sada je sigurna gradnja kuća za petnaestak porodica putem humanitarnih organizacija i donatora, a to je zaista malo, te nam je ova pomoć itekako dobrodošla – kazao je Sinanović.

Prikupljanje sredstava i njihovu realizaciju IZ Danske osigurala je i distribuirala putem svoje humanitarne organizacije ”Most-Bro”.

Otvorena srca

Hidajet Purak iz Udruženja ”Opstanak” kazao je da ih posebno raduje što su donirana sredstva odmah operativna, mada će ih mnogi moći koristiti tek kada im budu dodijeljene nove lokacije za izgradnju kuća.

- U ime nastradalih okupljenih u Udruženju ”Opstanak” iskreno zahvaljujemo našim zemljacima u Danskoj koji su i ovom prilikom pokazali svoju humanost i otvoreno srce da pomognu ljudima u nevolji – kazao je Purak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.