BIH

Zbog začepljenih slivnika ogromne lokve na ulicama

Stručnjaci upozoravaju na dotrajale instalacije

Dž. ČOLAK

21.9.2014


Obilnije padavine redovno prouzrokuju začepljenje vodovodnih i kanalizacionih odvoda u gradu. Zbog prepunih slivnika i kanala, na ulicama se stvaraju lokve, koje predstavljaju problem i vozačima i pješacima.

Redovne popravke

Preduzeće "Vodovod i kanalizacija" zaduženo je za čišćenje slivnika, dok su za održavanje, popravke i gradnju nadležne općine i Direkcija za puteve KS. Kako kažu iz ViK-a, problem je što gradski kanali ne mogu primiti povećanu količinu padavina. Zbog toga su uveli i rad u trećoj smjeni da bi ih stigli čistiti.

- Dajemo maksimum kako bismo održali rad sistema odvodnje fekalnih i površinskih voda. Problemi predstavljaju neravnomjeran pad saobraćajnica i ulegnuća na kolovozu, što nije u našoj nadležnosti - kazala nam je Mirjana Trifunović, portparol “Vodovoda i kanalizacije”.

Kako saznajemo, ako kiša pada duže od pola sata, slivnici prestanu primati vodu. Najugroženiji dijelovi grada su uz glavnu saobraćajnicu u blizini pješačkih prijelaza te u najnižim dijelovima, kao što su podvožnjaci i podrumi zgrada.

Stare cijevi

- Sve naše instalacije su prestare. Stari cjevovodi rađeni su za manji broj potrošača tako da prilikom gradnje novih stambenih i poslovnih objekata dolazi do preopterećenja cijevi. Tako se voda najprije izlije iz uličnih šahtova i slivnika - rekao nam je Zlatko Langof, građevinski stručnjak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.