BIH

Načelnik Gašanović: Način na koji je krst postavljen ne dolikuje Srbima

Bojo Gašanović za "Avaz" o krstu na Zlatištu

S. M.

21.9.2014

Načelnik općine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović kazao je za "Dnevni avaz" da elektrodistribucija vodi struju i da je  neko "samo na taj stub postavio letvu".

Istakao je da su policija i komunalna policija već bili na terenu.

- Elektrodistribucija vodi struju iz Lukavice prema Zlatištu, Osmicama i drugim naseljima. Oni su postavljali stubove i neko je prikačio letvu. To je izazvalo reakciju i još se pojavio taj Dukić kao da je on to postavio. Čovjek ne može ništa ni raditi ni graditi od takvih raznih ljudi. Najgore je što tu nema elemenata krivične odgovornosti. To je zloupotreba. Policija i komunalna policija naložit će uklanjanje te letve – rekao je Gašanović.

On je poručio da "ljude ne treba zbunjivati, jer nije namjeniski napravljeno".

Podsjetimo, na Zlatištu iznad Sarajeva jutros je osvanuo spomen-krst, podignut u noći sa subote na nedjelju, a kako je za agenciju Srna rekao predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić, ovaj spomenik je podignut "u znak sjećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba".

Načelnik Gašanović, nakon što je razgovarao s nadležnim iz Elektrodistribucije, potvrdio nam je da krst, ipak, nije postavljen na stub Elektrodistribuce, nego da je kompletan krst, bandera i ostalo postavljeno na mjestu gdje ranije nije bilo ničega.

- To je uradio neko ko nije nikakav Srbin. Ako si nekakav čovjek koji to želi uraditi, onda se moraju ispoštovati procedure i protokol. Tu treba doći vladika da to blagoslovi, postoji neki običaj, a ne na takav način, preko noći. Mene kao načelnika niko nikada nije pitao o tome, Općina nikakve papire nije davala – kazao je Gašanović.

Načelnik je istakao da se radi o tome da mu politički protivnici iz SNSD-a prave smicalicu, jer je on član SDS-a.

- Smatram da je ovo dio predizbrne kampanje. Pozivam one koji su to uradili na način koji ne dolikuje Srbima da se uzdrže od ovakvih radnji tokom kampanje, a da se poslije izbora donese adekvatno rješenje – rekao je Gašanović.
Naveo je da su ga zvali iz OHR-a i pitali da li je Općina izdavala dokumentaciju ili dozvole za križ.

- Rekao sam im da nije. Moramo vidjeti kakva je procedura za, eventualno, uklanjanje. Ne znam hoće li se neko zvanično javiti kao da je on to uradio. Općina će uraditi sve što bude u skladu sa zakonskim procedurama – ustvrdio je Gašanović.

 

Vezana vijest Na Zlatištu podignut spomen-krst
 

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.