BIH

Bošnjaci, nemojte nam birati člana Predsjedništva BiH!

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, za „Avaz“

Autor:F. KARALIĆ

21.9.2014

Istraživanja javnog mnijenja koja radimo unutar stranke, ali i drugih institucija u BiH, daju nam veliku prednost kada je u pitanju hrvatsko glasačko tijelo. Mislim da 70 posto hrvatskih glasača podržava HDZ BiH, mene kao hrvatskog kandidata za člana Predsjedništva BiH, kao i sve stranke HNS-a, izjavio je u razgovoru za „Dnevni avaz“ Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Različite ankete

- Naravno da ima i onih koji tvrde drugačije. Već dugo sam u politici i sve te stranke i pojedinci su i prije četiri ili osam godina garantirali pobjede, naručivali ankete, a na kraju bi osvojili mrvice od nekoliko postotaka - kaže Čović.  

Činjenica je, navodi on, da će hrvatski kandidati dobiti i nešto bošnjačkih glasova, kao i bošnjački ili srpski hrvatske podrške. No, Čović ističe da bi logika bila da legitimni i legalni predstavnici svakog naroda biraju svoje predstavnike u vlasti. Ono što se ne bi smjelo desiti, kaže, jeste da bošnjački narod bira Hrvatima člana Predsjedništva, ili obrnuto.

- Imamo takva iskustva i vidjeli smo šta je njihova posljedica - zaustavljanje svih normalnih tokova, blokada odnosa. Nadam se da to više nikome ne treba. S te strane sam uvjeren, prije svega se obraćam Sarajevu i Bošnjacima, da su svjesni kakve posljedice može izazvati bilo kakva kalkulacija u vezi s tim. Dok god imamo hrvatskog člana, trebaju ga birati Hrvati, a bošnjačkog Bošnjaci. Onda možemo tražiti zajednička rješenja za dobro BiH - kaže Čović.

Kada su u pitanju moguće koalicije nakon izbora, Čović kaže da su partnerstva nužna te da je već obavio razgovore s velikim brojem stranaka iz sva tri naroda. Što se tiče hrvatske pozicije, to je HNS, ali dodaje da su vrata otvorena za bilo koga ko ima legitimitet hrvatskog naroda.

- Što se tiče Bošnjaka, obavljeno je više razgovora. Međutim, postavili smo pravila da se bošnjački narod treba opredijeliti za koga je, i po tom opredjeljenju mi dobivamo partnera za vlast. Jednako je tako kod srpskog naroda. Tako je i kada su u pitanju članovi Predsjedništva BiH. Ima ljudi, i nije to skriveno, s kojima bih radije sarađivao. Međutim, koga god izaberu Bošnjaci i Srbi, on je član Predsjedništva. Uvjeren da ćemo izgraditi korektnu atmosferu u kojoj možemo predstaviti Predsjedništvo kako priliči BiH, da se ponosimo njime, a ne da nas ismijavaju kada dolazimo u neke zemlje - ističe Čović.  

Želja naroda

Kada su u pitanju nepoželjni partneri za postizborna koaliranja, on ističe da postoje iskustva iz protekle četiri godine sa strankama s kojima se ništa nije moglo uraditi, strankama koje su razgradile BiH.

- Teško da te stranke mogu biti naši partneri za suradnju. Ali, sve ovisi o izbornim rezultatima i onome što želi narod - kaže Čović.

Ako ste nezadovoljni, izađite na izbore

Čović poručuje svim biračima da, ako nisu zadovoljni, nema druge nego birati i tražiti rješenja kroz demokratske standarde, a to su izbori.

- Uvjeren sam, iako su prognoze sumnjičave, da će izlaznost biti veća nego do sada. To bi onda stvorilo jedan potpuno drugačiji, legitimniji okvir. Ja osobno, i HDZ BiH i HNS, spremni smo preuzeti odgovornost i za svoj narod i za BiH - kaže Čović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.