BIH

Savez logoraša BiH najoštrije osudio postavljanje krsta na Zlatištu

Traže kažnjavanje odgovornih

Redakcija

21.9.2014

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini najoštrije je osudio postavljanje krsta na Zlatištu iznad Sarajeva.

"Iako se radi o jako lošoj improvizaciji nečega što treba da predstavlja spomenik, smatramo da ovaj čin, ranije tempiran da se realizira upravo u septembru 2014. godine, ne predstavlja ništa do jeftini predizborni trik određenih struktura iz Republike Srpske i grubu provokaciju građana Sarajeva koji su, u ime i po nalogu istih tih struktura, Sarajevo držali pod opsadom puna 1425 dana, te sistematski uništavali infrasturkturu i ubijali njegove građane", kaže se u saopćenju.

Oni smatraju da ovaj postupak predstavlja još jedan korak unazad na putu ka osiguranju trajnog mira, suživota i međusobnog uvažavanja, te nastojanjima da osiguramo jednakost i jedankopravnost svih građana na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

"Očekujemo od nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini da ovaj i slične nasilne, neprimjerene, provokativne i  krajnje ispolitizirane postupke onih koji bi trebalo da predstavljaju nevladin sektor, ispitaju i adekvatno sankcionišu, a od Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine da nalogodavce ovog i sličnih predizbornih trikova i provokacija koje su u
suprotnosti sa izbornim zakonom, sankcionišu", zaključuju iz Saveza logoraša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.