BIH

Vidović: Stranim državljanima trenutno ne možemo ništa

Od donošenja novog Zakona o prekršajima F BiH nemoguće pokrenuti prekršajni postupak

N.Tr.

22.9.2014


Donošenjem novog Zakona o prekršajima F BiH koji je stupio na snagu polovinom augusta ove godine praktički zbog neispunjavanja tehničkih pretpostavki policijske agencije u svim kantonima F BiH onemogućene  su u procesuiranju i progonu počinitelja prekršaja iz domena zakona iz Sigurnosti saobraćaja,Javnog reda i mira, Držanja i nošenja oružja itd, tvrde stručnjaci upućeni u tu problematiku.

- Novim Zakonom je omogućeno da se kažnjenik oslobađa plaćanja polovice iznosa izrečene kazne ukoliko je prihvatio odgovornost za učinjeni prekršaj. Kako do danas nismo dobili nove obrasce Prekršajnog naloga i Zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka MUP PK nije u stanju implementirati spomenuti Zakon u cijelosti. Posebne poteškoće su kod prekršitelja-stranih državljana koji naknadno neće biti dostupni policijskim i pravosudnim institucijama te im se praktično svi počinjeni prekršaji toleriraju i opraštaju-kaže za „Dnevni avaz“ Davor Vidović,glavni inspektor i načelnik Sektora uniformirane policije MUP-a Posavskog kantona.

On dodaje kako je kantonalni MUP policiji izdao službenu naredbu da uočene prekršaje samo registrira i evidentira, a nakon što dobije spomenute obrasce protiv prekršitelja će se izdavati prekršajni nalozi i pokretati prekršajni postupci.

- Tim načinom u neravnopravan položaj dovodimo državljane BiH u odnosu na strane državljane kojima trenutno ne možemo ništa! Problem je što stranim državljanima ne možemo izdati obrazac starih prekršajnih naloga,a novih nemamo. Poslije prekršaja oni odlazi izvan granica BiH i ne možemo im naknadno u njihove zemlje slati prekršajne naloge jer smo im dužni nalog izdati na mjestu učinjenog prekršaja. Ukoliko ne prihvate odgovornost tada se ide u postupak sudskog odlučivanja. Jednostavno, u ovom trenutku strani državljani se ne mogu procesuirati i oni nekažnjeno napuštaju BiH-pojašnjava Vidović.
   
Za razliku od njih državljane BiH koji počine prekršaj u ovom pravnom vakumu zbog tehničkih poteškoća oko obrazaca kazne za njihove prekršaje neće biti oproštene. Naime, Zakonom je predviđeno da se prekršajni nalog može izdati do odlaska predmeta u zastaru, a to je dvije godine od počinjenog prekršaja.

- Njima će nalozi bito dostavljeni poštom i ukoliko prihvate odgovornost za učinjeni prekršaj u roku od 8 dana mogu platiti polovicu izrečene kazne dok Zakon omogućava oprost druge polovice kazne-kaže Vidović.

U pravosuđu su mišljenja da se po starim obrascima prekršitelji ne mogu sankcionirati,a ni prekršajni postupci pred mjesno nadležnim sudovima pokretati jer prekršiteljima nije ponuđena mogućnost uručivanja prekršajnog naloga uz mogućnost oprosta polovice izrečene kazne.

U novom Zakonu o prekršajima FBiH ima i jedna nova odrednica koja se odnosi na posljedice upisa kazne u Registar novčanih kazni. Po toj odrednici kažnjeniku se neće dozvoliti da promijeni vlasništvo motornog vozila dok ne plati sve svoje novčane kazne što u praksi znači da neće moći prevesti svoje prodano motorno vozilo dok ne platite dug državi, odnosno novčane kazne zbog učinjenih prekršaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.