BIH

Ambasador Moore dao podršku radu Suda BiH

Razgovarao sa predsjednicom Meddžidom Kreso

Autor:Fena

22.9.2014

 
Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Jonathan Moore posjetio je danas Sud BiH i razgovarao s predsjednicom Suda Meddžidom Kreso. 

Kako je saopćeno iz Suda BiH, tokom posjete razgovarano je o velikoj podršci koju je međunarodna zajednica u proteklim godinama uložila u stvaranje i jačanje državnih pravosudnih institucija među kojima Sud BiH ima posebno značajnu ulogu. 

Naglašena je i važnost koju Misija OSCE-a ima u obezbjeđenju poštivanja najviših standarda suđenja u najkompleksnijim predmetima koji se vode pred Sudom BiH, s obzirom da ova organizacija od početka rada Suda BiH vrši praćenje suđenja u predmetima ratnih zločina.

Predsjednica Suda Bosne i Hercegovine podsjetila je da je Sud BiH institucija koja je u potpunosti osposobljena da, na efikasan način, rješava najsloženije predmete kršenja međunarodnog humanitarnog prava (ratnih zločina, organiziranog kriminala). 

Također je zahvalila Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini na kontinuiranoj saradnji i podršci koju pruža Sudu Bosne i Hercegovine od njegovog osnivanja i izrazila nadu da će ove dvije institucije i u budućnosti raditi na zajedničkim projektima, saopćeno je iz Suda BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.