BIH

Neophodno još 1.000 profesora i asistenata

Fakulteti i akademije i dalje u tihom štrajku

Dž. ČOLAK

23.9.2014

Tihi štrajk članova Sindikata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) i dalje se nastavlja. Uposlenici fakulteta i akademija ne mogu više trpjeti prekovremeni rad jer je za normalno funkcioniranje, prema standardima Bolonjskog procesa, potrebno još najmanje hiljadu profesora i asistenata.

Iznad norme

Sindikat je ogorčen što Zakon o visokom obrazovanju KS primjenjuju samo profesori i asistenti UNSA-e, a trebao bi važiti i za uposlenike privatnih fakulteta.

Nove strategije

Članovi Centralnog odbora Sindikata UNSA-e sutra će održati sastanak na kojem će analizirati dosadašnje odvijanje tihog štrajka te eventualno postaviti nove strategije i pravila nastavka štrajka.

- Radimo daleko više iznad norme da bismo preživjeli. Na fakultetima je angažirano oko 860 dopunskih profesora i asistenata koji dolaze sa strane i zbog toga je nužno da Vlada KS počne razmatrati problem kadrovske politike na Univerzitetu - kazao nam je Berko Zečević, predsjednik Sindikata UNSA-e.

Još od uvođenja Bolonjskog procesa, prije više od sedam godina, studenti se bore s nastavnim programima koji nisu prilagođeni pravim normativima ovog sistema obrazovanja. Primorani su profesore “tražiti dvogledima”, što nam je potvrdio i Zečević.

Grupni rad

- Nestala je interakcija studenata i profesora. Prava Bolonja zahtijeva grupni rad i stalnu komunikaciju sa studentima, a to je nemoguće ostvariti kada nemamo dovoljno radnika - kaže Adis Muminović, viši asistent na Mašinskom fakultetu.

Doktori nauka

Prema podacima Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, prije šest godina na UNSA-i je bilo zaposleno 665 doktora nauka i istraživača, a danas ih je 780. S druge strane, na privatnim fakultetima bilo je tek 27, a danas oko 60.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.