BIH

Povećao se broj i domaćih i stranih gostiju

Prema podacima turističke zajednice TK

M. A.

23.9.2014

Tuzlanski kanton je, uprkos lošim vremenskim prilikama koje su pratile ovu godinu, u prvih sedam mjeseci ove godine posjetilo 20.497 domaćih i stranih gostiju, koji su ostvarili 56.963 noćenja.

- U odnosu na prošlu godinu povećao se i broj domaćih i stranih gostiju, kao i broj noćenja. Razlog ovog povećanja dolaska gostiju jeste što je područje TK-a postalo veoma atraktivna destinacija i za domaće i za strane goste. Tome je, između ostalog, doprinio i Međunarodni aerodrom Tuzla s povoljnim letovima jer izazivamo pažnju i postali smo bliži Evropi - izjavio je direktor Turističke zajednice Tuzlanskog kantona, Nedret Fazlić.

Domaći turisti se zadržavaju u prosjeku od dva i po dana, dok strani turisti se zadržavaju u prosjeku od dva dana te je najposjećenija destinacija Panonsko jezero u Općini Tuzla, zatim Općina Gradačac i Srebrenik.

Turistička zajednica Tuzlanskog kantona ima 1.800 kategoriranih soba od kojih oko 1.500 zadovoljavaju evropske kriterije.

- Doći će do znatnog povećanja kategorizovanih soba kada se krajem godine bude otvorio Hotel „Melani“, koji se gradi u Tuzli, a gdje će se dignuti još viši nivo po pitanju smještaja. Nastavit ćemo s obogaćivanjem turističke ponude, kao i s praćenjem evropskih trendova, jer je to jedan od načina da zadržimo rekordan broj posjećenosti - zaključio je Fazlić.

Trenutno Tuzlanski kanton najviše posjećuju strani turisti iz susjednih zemalja Hrvatske i Srbije te u zadnje vrijeme zahvaljujući Međunarodnom aerodromu Tuzla i iz skandinavskih zemalja.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.