BIH

Ministarsko vijeće EEZ-a neće uvesti sankcije za BiH

Ministri izrazili ozbiljnu zabrinutost

Onasa

23.9.2014

Ministarsko vijeće Energetske zajednice danas nije usvojilo odluku o uvođenju sankcija Bosni i Hercegovini (BiH), saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEO BiH).

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić rekao je da su predstavnici BiH danas uspjeli argumentovano ukazati na neosnovanost zahtjeva za uvođenjem sankcionih mjera koje je predložilo Vijeće Energetske zajednice.

"Ovo je posebno značajno iz razloga što su, uz određene sankcione mjere predviđene Ugovorom o Energetskoj zajednici, bile predložene i neke druge, izvan ugovornog konteksta, a koje su po svojoj prirodi radikalnijeg, odnosno finansijskog karaktera i proizvele bi veoma negativne implikacije kako po BiH, tako i po region", rekao je Tučić.

Tučić je naveo činjenicu da BiH kasni sa realizacijom određenih ugovornih obaveza.

"Ovo je prvi put da je Energetska zajednica zauzela realniji pristup kada je riječ o eventualnom modalitetu provođenja preostalih obaveza", pomenuo je ministar.

Objasnio je da umjesto insistiranja na zakonu o gasu kojim bi bilo regulisano pitanje jedinstvenog regulatora u oblasti gasa za cijelu BiH, a oko čega objektivno ne postoji saglasnost u BiH, niti postoji ustavna osnova za usvajanje predmetnog zakonskog akta, predstavnici Energetske zajednice predlažu da se ovo pitanje riješi po belgijanskom modelu, odnosno posredstvom sporazuma između entiteta, čime se otvara širi prostor za eventualno postizanje dogovora u BiH u ovom kontekstu.

Dodao je da misli da svi zajedno u BiH moraju u narednom periodu uložiti dodatne napore kako bi se pronašla adekvatna rješenja za sva otvorena pitanja kada je riječ o članstvu BiH u Eneregetskoj zajednici i kako bi preuzete obaveze na odgovarajući način bile realizovane.

"U suprotnom, veoma brzo suočićemo se sa novim postupkom i novom opasnošću za primjenom sankcionih mjera prema BiH. Ovo je od posebnog značaja, uzimajući u obzir reformske procese koji se planiraju sprovesti u Energetskoj zajednici. Njima je predviđeno uvođenje radikalnijih sankcionih mehanizama članicama Energetske zajednice koje budu kasnile u realizaciji svojih ugovornih obaveza“, upozorio je Tučić, dodaje se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.