BIH

Tanović: Bojim se da će radnički bunt ponovo proključati

Radnički protesti u Tuzli

Autor:A. HADŽIĆ

24.9.2014

Obespravljeni radnici nekadašnjih privrednih giganata Tuzle i Tuzlanskog kantona i danas  su pred zgradom Kantonalnog tužilaštva i Kantonalnog suda u Tuzli organizirali mirne proteste kako bi  tuzlanskom pravosuđu skrenuli pažnju na kriminalnu privatizaciju njihovih firmi.

Dok su radnici "Polihema", "Poliolhema", "Konjuha", "Resod guminga", Hotela "Tuzla" itd, protestirali u krugu zgrade u kojoj su smješteni Kantonalni i Općinski sud Tuzla, pojedine sudije, među kojima i predsjednik Općinskog suda Muhamed Tulumović mirno su provirivali sa svojih prozora, baš kado da radnički protesti sa njima nemaju nikakve veze. 

protest2

- Ne znam dokle će ovo ići. Krivci za stanje u firmama koje su otete kriminalnom privatizacijom su međusobno povezani, počev od vlada koje su se smjenjivale u TK, pa do Agencije za privatizaciju i, naravno, organa gonjenja i pravosuđa koji ne traže odgovornost onih koji su pokrali naše firme. Sve ovo ide do jednog  stepena, kada će narodni , posebno radnički bunt ponovo proključati – kazao nam je  Enes Tanović sindikalista "Polihema".

Radnici „Konjuha“, kazali su, očekuju da Vlada koja im je obećala da će otkupiti njihove dionice, ispuni svoje obećanje.

- Mi smo prikupili dionice i čekamo poteze Vlade. Vidjet ćemo jesu li spremni uraditi ono što su obećali – kazao nam je Mujo Gavranović predstavnik radnika „Konjuha“.

Radnici „Dite“ ni  danas nisu bili pred zgradom Suda, već su svoje nezadovoljstvo demonstrirali pred sjedištem Kantonalne vlade. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.