BIH

Maglaj: U toku sanacija poplavama uništenog Doma zdravlja, a radove finansira EU

Zgrada u majskim poplavama pretrpila velika oštećenja

Onasa

24.9.2014

U toku su užurbani građevinski radovi na sanaciji Doma zdravlja u Maglaju, koji je u majskim poplavama pretrpio velika oštećenja, a radovi se finansiraju kroz Program Evropske unije (EU) za oporavak od poplava, saopćili su Delegacija i Ured specijalnog predstavika EU u BiH.

Radovi su trenutno koncentrisani na podzemne prostorije kako bi se osposobio sistem grijanja i osigurala zamjena električnih instalacija, a konačan rok završetka sanacije je sredina novembra.

Direktorica Doma zdravlja u Maglaju Emina Drnda-Čičeklić kazala je da ova ustanova godišnje ima 200.000 pacijenata.

- Oko 25.000 stanovnika Maglaja i prigradskih naselja brigu o svom zdravlju povjerava ovom Domu. Mislim da je prikladnije reći da godišnje imamo 200.000 korisnika, odnosno jedna osoba osam puta bude korisnik neke od usluga koje pružamo - izjavila je Drnda-Čičeklić.

Uprkos otežanim radnim uslovima, Dom zdravlja Maglaj nastavio je pružati usluge građanima.

- Nastojimo održati zadovoljavajući nivo zdravstvene zaštite u prostorijama koje su uslovne za rad. Za usluge koje privremeno nismo u stanju pružiti, građani putuju u Tešanj - dodala je Drnda-Čičeklić.

Portparol Delegacije i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Andy McGuffie rekao je da je jedan od ključnih ciljeva Programa EU za oporavak od poplava "omogućiti ponovnu uspostavu usluga zdravstvene zaštite stanovnicima poplavljenih područja".

Ovaj program, kako je rekao, obuhvata sanaciju šteta na svim domovima zdravlja koji su uništeni u Maglaju, Doboju, Domaljevcu i Šamcu. Predstavnici Razvojnog programa UN (UNDP), koji implementiraju Program, zadovoljni su napretkom radova, vrijednih skoro milion KM, koji su započeli početkom septembra.

- Radovi se odvijaju u tri smjene. Budući da priroda određenih radova ovisi o vremenskim prilikama, moramo biti strpljivi i ne dovesti u pitanje kvalitet radova - kazao je šef UNDP u Doboju Siniša Ubiparipović.

Ukupna vrijednost Programa EU za oporavak od poplava je 43,52 miliona eura, od kojih EU sufinansira 42,24 miliona eura, pruža pomoć poplavama pogođenim područjima u BiH.

Program implementiraju UNDP, UNICEF i IOM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.