BIH

Općina Istočni Stari Grad: Funkcioneri SNSD-a ubijene sarajevske Srbe koriste za političkih poena

Nelegalni objekt na Zlatištu iznad Sarajeva naljutio mnoge u manjem entitetu

S. M.

24.9.2014

Članovi organizacije boraca Sarajevsko-romanijske regije u RS-u održali su jutros hitan sastanak na kojem su donijeli nekoliko zaključaka, saznaje „Dnevni avaz“.

Prema našim informacijama borci iz te regije pozvali su Branislava Dukića, predsjednika Saveza logoraša RS da hitno uklone krst na Zlatištu iznad Sarajeva. Borci su pozvali dukića, jer je on podržao postavljanje i predstavio se kao da stoji iza postavljanja krsta.

Osim što su ga pozvali da ukloni krst, saznajemo da su borci Sarajevsko-romanijske regije, Dukiću poručili da ubuduće ne dolazi u to područje, jer je nepoželjan.

Nakon sastanka rukovodstva Općine Istočni Stari Grad, povodom nelegalnog postavljanja simbola stradanja sarajevskih Srba, načelnik Bojo Gašanović izdao je saopćenje u kojem je rekao da Općina ni u jednom momentu nije bila upoznata sa postavljanjem bilo kakvog obilježja.

 - Potvrđujemo da je obilježje podignuto izvan potrebne administrativne procedure ove opštine. Ovom prilikom naglašavamo da opština  poštuje zakonske procedure, te da iste treba da poštuju svi drugi koji žele nešto da grade. Rukovodstvo opštine tražiće odgovornost od svih aktera ovog događaja, kako bi građani bili upoznati sa svim detaljima vezanim za ovaj događaj. Ideja postavljanja spomen - krsta ovim činom je kompromitovana i degradirana. Kompletan događaj je politički motivisan i zloupotrebljen, a što su uradili pojedini funkcioneri SNSD-a, koji su iskoristili svoj uticaj na javna preduzeća i institucije republičke vlasti, koji nažalost ubijene Sarajevske Srbe koriste za ličnu promociju i ubiranje jeftinih političkih poena – stoji u saopćenju, koje je potpisao načelnik Gašanović.

 Dodali su da će Općina Istočni Stari Grad uvjek rado izdati sve nophodne dozvole bilo kojoj organizaciji, udruženju ili instituciji koja želi da podigne spomen-obilježje.

 
- Pozivamo sve građane da se uzdrže od bilo kakvih provokacija koje bi izazvale incidente, kako bi se održali fer i korektni odnosi na ovim prostorima do konačnog rješenja – ističe se u saopćenju.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.