BIH

Novi most bit će najkraći put od Sarajeva do Beograda

Projekt na rijeci Drini većinski finansira Srbija

S. SMAJLOVIĆ

25.9.2014

Izgradnju novog mosta na rijeci Drini, između Bratunca i Ljubovije (Srbija) u vrijednosti od 11 miliona eura, finansirat će Vlada Srbije, koja je osigurala 60 posto sredstava, precizirano je na prezentaciji ovog projekta. Projekt se realizira u okviru specijalnih i paralelnih veza Srbije i Republike Srpske, s ciljem bržeg razvoja ovog dijela Podrinja s obje strane Drine.

Povećanje visine

Izgradnjom ovog mosta, zaobilaznice u Ljuboviji, rekonstrukcijom puta do Valjeva i njegovim spajanjem s koridorom 11 dobit će se najkraći put od Sarajeva do Beograda, a finansira ga Srbija, a pristupni put na bratunačkoj strani, gdje će biti zajednička carina, investirat će Vlada RS.

Novi most bit će dug 227, a širok 14 metara. Imat će dvije saobraćajne trake, trotoare za pješake i stazu za bicikliste, dok će zajednička carina BiH i Srbije obuhvatiti površinu od 2.000 metara kvadratnih.

- Izgradnja  mosta i drugih pratećih objekata trebala je početi polovinom ove godine. Međutim, analizirajući majske poplave, rukovodstvo ove općine i Ljubovije, Vladi Srbije uputili smo dopis da izmjeni projekt mosta te da on bude viši. Naš prijedlog je prihvaćen i u toku je korekcija projekta - kazao je Nedeljko Mlađenović, načelnik općine Bratunac.

Razvoj turizma

Realizacijom ovog projekta doći će do brže komunikacije između BiH i Srbije i ove dvije općine te razvoja turizma i ekonomskog oporavka ovog dijela Podrinja.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.