BIH

Salihović se sastao sa predstavnicama Pokreta majki enklava Srebrenice i Žepe

Razgovaralo se o ubrzaju procesuiranja predmeta ratnih zločina, kao ekshumacija

(A. Sm.)

25.9.2014

Središnje teme sastanka odnosile su se na ubrzanje rada na predmetima za ratne zločine i ubrzanje ekshumacija i identifikacija nestalih osoba. Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović, sastao se sa predstavnicima Pokreta majki enklava Srebrenice i Žepe.

Na sastanku su predstavnice porodica žrtava ratnih zločina, tražile da se ubrzaju procesuiranja predmeta ratnih zločina, kao i procesi ekshumacija i identifikacija žrtava ratnih zločina. Glavni tužilac upoznao je predstavnike porodica žrtava, da Tužilaštvo BiH ulaže maksimalne napore u ubrzanju rada na predmeta ratnih zločina u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Intenziviranje aktivnosti dovelo je do rezultata, da je za samo 8 mjeseci ove godine, podignuto 29 optužnica protiv 59 osoba, optuženih za ratne zločine, što je najbolji razultat u povijesti institucije, te da se očekuje da će do kraja godine, biti podignuto više od 50 optužnica za ratne zločine-istakao je glavni tužilac.

U vezi sa procesima ekshumacija, istakao je da Tužiteljstvo BiH stalno apelira na sve institucije u BiH, kao i međunarodne organizacije uključene u ovaj proces da daju maksimalnu podršku i resurse da se ovaj proces ubrza. Također, istakao je da su nedavno dobijene satelitske snimke mogućih lokacija masovnih grobnica, od kojih se neke nalaze i u Podrinju, te da će se u narednom periodu pristupiti istraživanju ovih lokacija.   

Predstavnici žrtava istakli su podršku u radu Tužilaštva BiH na predmetima ratnih zločina, kao i podršku suradnji koja se na temelju Protokola o suradnji, ostvaruje sa Tužilaštvom za ratne zločine Srbije.

Tužilaštvo BiH održava dobre i partnerske odnose sa predstavnicima populacije žrtava ratnih zločina iz svih naroda i svih krajeva BiH, jer Tužilaštvo BiH i porodice žrtava imaju isti cilj, otkrivanje i procesuiranje počinitelja ratnih zločina i donošenje pravde za žrtve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.