BIH

Prozivke zbog rasipništva i prekomjernog zapošljavanja

Žustre rasprave o finansijskoj dubiozi

A. NALO

25.9.2014

Rasipništvo, prekomjerno zapošljavanje podobnih i volontera, isplaćivanje regresa i visokih plaća, angažiranje privatnih knjigovođa, neuplaćene tranše od Kantona i FBiH..., samo su neki od razloga koji su Grad Sarajevo doveli do prosjačkog štapa!

Nema papira

Zbog ovakve situacije vijećnici su jučer na sjednici Vijeća oštro kritizirali rad prvog čovjeka Grada Ive Komšića i njegovih brojnih savjetnika. Gradonačelniku zamjeraju mnogo toga, a ponajviše što zbog političkog angažmana nema vremena da se posveti opstanku Grada.

Vijećnici su, između ostalog, navodili da je žalosno što većina njih ne zna kakvo je trenutno finansijsko stanje. Bilo je i pitanja zašto službe nisu pripremile izvještaje i analize.

Nigdje savjetnika

Uprkos tome što se jučer raspravljalo o vrlo bitnim tačkama, sjednici nije prisustvovala većina savjetnika i pomoćnika gradonačelnika. A i oni koji su došli, salu su napuštali više puta.

Od primjedbi se nekoliko puta pokušao odbraniti i sam gradonačelnik. Ali kontradiktorne izjave i izbjegavanje konkretnih odgovora samo su povećali nezadovoljstvo prisutnih.

- U prvih pola godine Grad je poslovao pozitivno. Nismo ništa potrošili previše. Upitna su posljednja tri mjeseca kada smo ostali bez planiranih tranši, od kojih je posljednja uplaćena u maju. Insistirat ćemo na tome da obaveze i dalje izvršavaju Kanton i FBiH - rekao je Komšić.

Najviše plaće

Vijećnici su onda navodili da Grad ne živi samo od novčanih pomoći s viših nivoa, već da ima i svoje prihode od komunalnih taksi, donošenja regulacionih planova...

Pitali su i zašto se krivica prebacuje samo na nekog drugog i razmišljaju li službe o tome da snize plaće. Rečeno je da je sramotno da uposlenici Grada i Olimpijskog bazena imaju najviše plaće s ovakvim poslovanjem Grada.

Prokišnjava krov Vijećnice!?

Veliku pažnju vijećnika izazvala je ogromna fleka na plafonu. Pojedini vijećnici mišljenja su da je fleka nastala zbog toga što prokišnjava krov na Vijećnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.