BIH

Vladajući "gase požar": Nikšić i Lendo mljekarima garantovali uplatu poticaja

Nakon protestne vožnje traktorima mljekara iz SBK

D. PUCAR

25.9.2014

Nakon što su polovinom mjeseca mljekari iz SBK održali protestnu vožnju traktorima od Stare Bile do Travnika kao znak upozorenja federalnoj i kantonalnoj vlasti zbog neisplate poticaja za proizvodnju mlijeka, vladajući su čini se odlučili pred izbore gasiti požar među mljekarima koji je prijetio da se proširi i na nekoliko drugih grana poljoprivrede u SBK.

Odgođen protest

Naime, iz radne grupe svojevrsnog saveza udruženja mljekara jučer su nam rekli da odgađaju planirani protest i blokadu saobraćajnica jer su dobili čvrste garancije federalnog i kantonalnog premijera o isplati.

- U telefonskom razgovoru premijer Nermin Nikšić (SDP BiH) nam je obećao isplatu poticaja za prvi kvartal 2014. godine do petka u 13 sati, a garantovao nam je i isplatu za drugi kvartal ove godine sljedeće sedmice - rekao je Ivica Bajo, član radne grupe ovog neformalnog saveza udruženja mljekara.

Osim toga, kako tvrdi Bajo, obećanja su dobili i od kantonalnog premijera Tahira Lende (SDA).

Premijeri bez komentara

- Kantonalni premijer je obećao da će danas na sjednici vlade donijeti odluku o isplati poticaja za cijelu 2014. godinu - rekao je Bajo.

Komentar na cijelu priču pokušali smo dobiti i od federalnog premijera Nikšića, njegovog savjetnika Admira Mujanovića, kao i od kantonalnog premijera Lende, no niko od navedenih nije odgovorio na naše pozive.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.