BIH

Clifford Bond: BiH je izgubila velikog sina

Bivši ambasador SAD-a o smrti Sulejmana Tihića

S. N.

25.9.2014

Izjavljujem iskreno saučesće porodici Sulejmana Tihića. On je bio veliki Bosanac i bosanski političar, značajna politička figura koji je, po meni, predano i marljivo radio kako bi svima u BiH bilo dobro. Na njega se uvijek moglo osloniti u traganju za kompromisima. Shvatao je da, ako želite da BiH funkcionira, svi moraju ponešto dati, da bi puno više svi dobili.

Sjećam se kada smo skupa radili na reformi vojske. On je bio razočaran prvim kompromisima smatrajući ih nedovoljnim, ali ih je prihvatio kao korak u pravom smjeru. Tražio je od nas da nastavimo s reformama, da koračamo naprijed. I oni su uslijedili.

Sjećam se našeg prvog susreta, desio se ubrzo nakon što sam stupio na dužnost u Sarajevu. Sastali smo se na inicijativu tadašnjeg ambasadora Slovenije.

Već me ne na tom susretu uvjerio da je on i političar s kojim mi možemo raditi, i osoba koja je čvrsto opredijeljena da dalje gradi prijateljstvo naše dvije države.

BiH je izgubila velikog sina i nadam se da ima drugih koji mogu nastaviti tamo gdje je on stao. BiH treba više ovako mudrih političara - rekao je Clifford Bond, nekadašnji ambasador SAD u BiH.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.