BIH

Himzanija: Ne bi nas iznenadilo ni da nam SDA obeća metro do Konjica!

Reakcije na predizborni pamflet stranke koja vlada više od 20 godina

S. MUHIĆ

28.9.2014

Predizborni pamflet SDA, koji se dijeli po ulicama, ali i sarajevskim džamijama tokom džuma-namaza, još jedan je primjer bahatosti, cinizma i nedosljednosti politike stranke koja više od dvije decenije upravlja glavnim gradom i Kantonom Sarajevo.

U svom jeftinom biltenu vladajuća SDA nudi tobožnjih „20 projekata za jako Sarajevo“, od kojih ćemo ovom prilikom analizirati samo neke!?

Klasična podvala

Tako, između ostalog, nakon što je u proteklih 20 godina uništila GRAS, javno preduzeće koje je danas više dužno nego što vrijedi, SDA pred ovogodišnje izbore ponovo obećava „trolejbusku liniju do Vogošće i tramvajsku do Hrasnice“.

adnan-himzanija

Himzanija: Staro 30 godina

Baš kao da vlast SDA, a u protekle četiri godine i SDP-a, nije dovela GRAS u dubiozu veću od 150 miliona KM, što je skoro 40 miliona više od kapitala ove firme. Uz to, GRAS je pred stečajem i nema novca ni za održavanje postojećih i kupovinu novih vozila.

Da se u obećanju uvođenja linija do Vogošće i Hrasnice krije klasična predizborna podvala glasačima, smatra Adnan Himzanija, predsjednik Sindikata komunalne privrede GRAS-a, koji podsjeća kako je plan izgradnje pruge do Hrasnice star više od 30 godina.

- Za taj projekt potrebno je možda i 250 miliona KM, tramvaji... Kada SDA priča, njima je normalno da će napraviti i metro do Konjica. Pošto od tih projekata nema ništa, obećavam SDA-ovcima da će im se radnici GRAS-a nakloniti samo ako im osiguraju redovne plaće, penziono i zdravstveno osiguranje... A ti projekti, što oni planiraju, to ćemo raditi kada budemo Njujork. Mi bismo bili sretni samo da SDA sanira ono što je upropastila i uništila - rekao je Himzanija.

alija-hodzic

Hodžić: Ostavili samo gubitke

Jedan od obećanih projekata u SDA-ovom pamfletu je i „Izgradnja nove ski žičare na Bjelašnici“!? Ma šta značio taj projekt, građanima je jasno da se i tu radi o klasičnoj podvali. Naime, SDA i njeni partneri potpuno su uništili preduzeće ZOI '84, koje je nadležno da upravlja ski-centrima na Bjelašnici i Igmanu. Radnici tog preduzeća nisu dobili 13 plaća, godinama nemaju zdravstveno i penziono osiguranje, zbog čega, svako malo, izlaze na proteste i štrajkuju.

Vrijednost kapitala ZOI-ja je u stalnom padu, a na prodaju je i upravna zgrada, jedino vrijedno što ima u svom vlasništvu. ZOI '84 trenutno je u minusu oko 15 miliona KM.
 
Predsjednik Sindikata radnika ZOI '84 Alija Hodžić kaže da SDA u svojoj kampanji može obmanjivati narod, ali samo je do ljudi koliko će u to vjerovati.

sda-pamflet

- Imali su oni brojne šanse, stalno su u vlasti i nikada ništa nisu uradili. Volio bih da se uporede njihova ranija obećanja i realizacija. Vidjet ćete da su ispoštovali manje od jedan posto. Tako će biti i sa žičarom. Van svake pameti je njihovo obećanje da će praviti žičaru na Bjelašnici. Na taj način oni sami priznaju da su uništili ZOI, pa ga sada žele, navodno, obnoviti i praviti žičaru. Kada su prije nekoliko godina trebali raditi, kada je bio završen plan za kabinsku žičaru, zašto to nisu uradili, a njihov kadar je upravljao firmom?! Ostavili su samo gubitke iza sebe, pa smo i došli ovdje gdje smo danas, na rubu opstanka. Danas od njihovog premijera Muhameda Kozadre tražimo da radnicima isplati dvije od 13 zaostalih plaća - nema novca, a tobože, gradit će žičaru. To je laž - kategoričan je Hodžić.

Među 20 SDA-ovih projekata iz predizbornog pamfleta je i „Nova Ilidža - grad sa 40.000 stanovnika“!? Ni ovdje niko ne objašnjava kako i gdje konkretno SDA i njen ilidžanski načelnik Senaid Memić misle izgraditi toliki broj zgrada.

Faik Hadrović, vijećnik opozicionog SBB-a u Općinskom vijeću Ilidža, potvrđuje da Općina za ove namjene nema ni marku!

Porodiljske naknade

- Za projekt „Nova Ilidža“ trenutno ne postoji ni regulacioni plan - dodaje Hadrović.

Nadalje, ista ova SDA koja je Sarajlije dovela do toga da imaju skoro svakodnevne redukcije vode, sada opet obećava „ukidanje redukcije i rekonstrukciju vodovodne mreže“, a ne objašnjava kako će to uraditi kada se zna da je uništila preduzeće „Vodovod i kanalizacija“.

faik-hadrovic

Hadrović: Prazne priče

Kao što je poznato, projekt prema kojem je sanacija i vodovodne i kanalizacione mreže trebala početi još prošle godine je propao! Premijer Kozadra i ostali SDA-ovci nisu dobili kredit od 30 miliona, kako su to obećavali tokom cijelog prošlog mandata.

U svojim predizbornim obećanjima vladajuća SDA u Kantonu Sarajevo tvrdi i da će „za svako novorođeno dijete majkama davati naknade“!?

O kako jeftinoj socijalnoj podvali se radi jasno je samo ako se prisjetimo nedavnog protesta porodilja zbog toga što im premijer KS Kozadra (SDA) i ministar rada, socijalne politike i raseljenih lica Muamer Bandić (SDA) nisu isplaćivali porodiljske naknade.

Zaboravili su, očito, u ovoj stranci da su im majke s bebama zviždale ispred zgrade Kantona tražeći svoja prava.

Poklopljena policija

policija
 
Osim šarenih laža o izgradnji mini hidrocentrala, sportskih dvorana, poslovno-industrijskih zona, transverzala i longitudinala, da nije žalosna, bila bi smiješna i ona „Policajac u zajednici - kvartu“, koju SDA u svom pamfletu „20 projekata“ stavlja na 19. mjesto.

Gdje su do sada bili „policajci u kvartu“, dok je Sarajevo proglašavano najnesigurnijim gradom u Evropi, trebalo bi da odgovori porodica Čampara putem koje SDA neprikosnoveno dvije decenije upravlja MUP-om KS.

Podsjetimo, mrežu svojih rođaka u svim sarajevskom policijskim upravama rasporedila je Rabija Čampara, načelnica Sektora za pravne, kadrovske i logističke poslove i edukaciju MUP-a KS i dugogodišnji visokopozicionirani policijski kadar, majka kompromitiranog državnog tužioca Dubravka Čampare, a čiji politički mentor i nalogodavac je vodeći čovjek SDA Bakir Izetbegović. Drugi Rabijin sin je Aljoša Čampara, član kabineta Bakira Izetbegovića, dogradonačelnik Sarajeva i član Sabora Islamske zajednice BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.