BIH

Lista koju je objavio State Department upozorenje je za cijelo bh. društvo

Denis Hadžović za "Dnevni avaz"

A. Du.

28.9.2014

Lista terorista koju je objavio State Department, a na kojoj se nalazi i Nusret Imamović, radikalni vehabijski vođa iz Gornje Maoče koji već izvjesno vrijeme boravi u Siriji i Iraku, treba biti još veće upozorenje sigurnosnim agencijama i pravosuđu u BiH, izjavio je za „Avaz“ generalni sekretar Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović.

- Prema relevantnim pokazateljima, na ratištima Sirije i Iraka participiraju takozvani strani borci iz 74 zemlje. Mi trebamo biti apsolutno svjesni da je BiH jedna od tih zemalja. Za takvo nešto svaki dan nailazimo na sve više dokaza. Ova lista State Departmena treba biti upozorenje za cijelo bh. društvo - ocijenio je Hadžović.

On je naglasio da se mora mnogo više pažnje posvetiti tome kako radikali u BiH mnogo bolje uspijevaju u propagandnom djelovanju nego naše društvo.

- Zašto ovo govorim? Pa ja nisam još vidio nijedan subjekt da promovira vrijednosti koje su u suprotnosti s propagandom koju oni šire. Govorim o tim vrijednostima putem kojih bi se mladim ljudima ukazivalo da je pogubno da nasjedaju na propagandu, da je pogubno da odlaze na strana ratišta - istakao je Hadžović.

Smatra da se mnogo više trebaju uključiti akademska zajednica i obrazovne institucije. Cijeni i da je potrebno u javnosti iznositi brojne informacije o tome šta je moderni islam te zašto je to nešto čemu treba težiti, zbog čega je to dokazana vrijednost, pogotovo za naše narode u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.