BIH

BiH se osramotila pred zvaničnicima EU

Loša organizacija susreta Privremenog odbora u Sarajevu

A. Du.

28.9.2014

Dvodnevni sastanak Privremenog odbora, zajedničkog tijela koje čine predstavnici Evropske komisije i BiH, na kojem se u četvrtak i petak u Sarajevu razgovaralo o ispunjavanju obaveza naše države na njenom putu ka EU, zasjenjen je izrazito lošom organizacijom, izjavili su za „Avaz“ visokopozicionirani zvaničnici EU i BiH.

Kako nam je preneseno, sastanak Privremenog odbora, na kojem se praktično u fazama odlučuje u kojoj mjeri je naša država ispunila uvjete za dobivanje milionskih sredstava iz IPA fondova, trebao je biti održan u jednoj od sala u zgradi Parlamenta BiH, kako to i dolikuje ovakvom susretu na visokom nivou.

Međutim, direktoru za zapadni Balkan Evropske komisije Žanu Eriku Pakeu (Jean-Eric Paquet) i njegovim saradnicima, po dolasku u Sarajevu, rečeno je kako je svih deset sala u ovoj zgradi rezervirano, te da se zbog toga traži alternativa. Kada je alternativna prostorija najzad pronađena, visoki gosti ostali su nemalo zatečeni.

- U prizemlju zgrade Vanjskotrgovinske komore BiH dali su nam malu i neuvjetnu prostoriju za rad. Atmosfera je bila zaista neugodna, jer se s vremena na vrijeme čula galama radnika koji su obavljali radove u susjednoj prostoriji gdje se nalazi ugostiteljski objekt - kazao nam je naš sagovornik.

Ističe da je to velika sramota da se na takav način dočeka jedna visoka delegacija EU. Inače, organizator ovog sastanka bila je Direkcija za evropske integracije BiH.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.