BIH

Dizdarević: Naredni izbori su posljednja prilika da se zaustavi sunovrat BiH

Redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99"

Onasa

28.9.2014

Naredni izborni mandat možda je posljednja prilika da se zaustavi politički, ekonomski, socijalni, kulturni, društveni i državni sunovrat BiH, kazao je uvodničar Zija Dizdarević uoči današnje redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Berlinska konferencija i opći izbori u BiH".

"Njemačka, Evropska unija i SAD čekaju ishod izbora za preduzimanje narednih političkih koraka prema BiH. Berlinska konferencija je potvrdila neupitnost države BiH, njenog teritorijalnog integriteta", kazao je Dizdarević i dodao da je "zapadnjake impresionirao februarski bunt građana, te da u njemu vide mogućnost samoorganizovanja građana kao korektora vlasti".

Uvodničar današnje sesije "Kruga 99" Zija Dizdarević smatra da se mora reći "ne Dodiku i dodikovštini", tim više što je po povratku sa susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zaprijetio da će biti blokirana uspostava vlasti nakon izbora, ako državni parlament ne prihvati ruski plinski projekat Južni tok.

Uvodničar Hazim Bašić je rekao da je tema Berlinske konferencije bila ekonomija koja je treba da poveže države Zapadnog Balkana na projektima izgradnje velikih infrastrukturnih objekata i energetskih kapaciteta.

Dodao je da se zaključci sa Berlinske konferencije "nedovoljno eksploatišu u predizbornoj kampanji koja je u toku u BiH, što jasno ukazuje na određene političke poruke" i da je, nažalost,  jedan broj političkih subjekata svoju kampanju reducirao na samo jedan dio države BiH ili na samo jednu etničku grupu u BiH.

Bašić se osvrnuo i na rezoluciju američkog kongresmena Christopher Smitha, koja se bavi pitanjima BiH, za koji je u elaboraciji ovog dokumenta rekao da se sve dok diskriminatorne odredbe ne budu eliminisane iz Ustava BiH ne može govoriti o pristupanju BiH Evropskoj uniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.