BIH

Tieger: "Karadžić je govorio da je dobro da u Bosni ostane što manje muslimana!"

Prvi dan iznošenja završnih riječi na suđenju Radovanu Karadžiću

S. Muhić/A. Šeta

29.9.2014

Izlaganje završnih riječi Tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću u Hagu za danas je završno. Sutra u 9 sati će tužitelj Alan Tieger nastaviti sa iznošenjem činjenica.

Inače, na današnjem, prvom danu završnih riječi tužitelj Tieger je u svom obimnom izlaganju iznio mnogo činjenica koje nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske terete za genocid u Srebrenici, opsadu i granatiranje Sarajeva, ubijanje i etničko čišćenja nad civilima nesrpske nacionalnosti, te zarobljavanje vojnika UN-a. 

Pratili smo to uživo, iz minute u minut:

14:36 - Drsko uzimanje pripadnika UN-a kao talaca dokazi su koliko članovi rukovodstva RS-a do 1995.godine mislili da su bili iznad zakona.

16:31 - Prvog juna je prijetio da će eskalirati srpska odbrana, ako ne prestanu vazdušni napadi. Karadžić je bio umiješan u uzimanje talaca, javno je govorio da se mijenja lokacija samih talaca. On je potvrdio svoje učešće i podršku nakon oslobađanja talaca.

16:27 - Čuli smo kako su toaci davali izjave pred prisliom, te ponovili zahtjeve vojnika RS-a da će UN - ovi posmatrači biti ubijeni, ako ne prestanu vazdušni napadi. Ovo je klasični primjer da su držali taoce.

Karadžić je direktno učestvovao u izlaganju opasnosti vojnike UN-a. Karadžić je naredio da se oni koriste kao živi štitevi za vrijeme vazdušnih napada, jer su bili vezani vani  – kaže tužitelj.

Karadžić je naredio Milovanoviću da se uhapse svi stranci na teritoriji RS-a, da se vojno osoblje tretira kao ratni zarobljenici i drže zatvoreni do kraja rata.

Karadžić je rekao da njihovo oslobađanje ne dolazi u obzir.

16:20 - Arkanove ljude je Karadžić nagradio i rekao da je duboko počašćen njihovim postignućima. Drljača je dobio unapređenje.

Karadžić je tvrdio da je srpska vojska održala svoju vitešku čast i odlikovao ljude koji su direktno učestovali u odbrani ove časti. Umjesto da kažnjava, Karadžić je nagrađivao zločince, te to govori da imao namjeru da vrši masovne zločine etničkog čišćenja.

16:15 - Vojkan je prisilno protjerivao na hiljade muslimanskih civila iz Bijeljine, čime mu je Karadžić odao javno priznanje. 
Karadžić je kroz svoje komentare govorio da bi bilo dobro da u Bosni ostane što manje muslimana.

Za logore Karadžić navodi komisije koje su osnovane augusta 1992. godine, i koje bi provjeravale da li ima lošeg postupanja nad nesrpskim stanovništvom. Komisije su tek formirane kada se u javnosti pojavile informacije o masovnim zločinima. Izvještaj komisije CZB samo sažima lokalne vlasti, koji su bile izvršioci zločina.

16:10 - Odbrana tvrdi da nema dokaza da je Karadžić bio obaviješten o zločinima u Zvorniku. To je laž, jer je on bio o tome obaviješten, jer je reagovao da ima zločina u Bosni.

Muslimani iz Kozluka su protjerani 24. juna, zbog čega je reagovala Međunarodna zajednica. Karadžić je tvrdio da je ispitao slučaj i da su muslimani samovoljno otišli.

Korićanske  stijene -  Karadžić je iz Londona poslao Subotića u Banja Luku, koji je zataškao zločin. Vlasti RS-a nikoga nisu smatrale odgovorim za ovaj zločin. Drljača i njegove trupe su bile odgovorne za ovaj zločin.

Karadžić je lažno uvjeravao međunarodnu zajednicu da sprovodi istrage o zločinima, a bio je sam direktno u njih uključen.

16:01 - Nismo disciplinirali naše vojnike, oni su se sami disciplinirali entuzijazmom za izgradnju države', objašnjavao je Karadžić nekažnjavanje zločina.

Tako je jedan rezervni vojnik ubio jednog muslimanskog zatvorenika kojemu je preporučen pritvor. Međutim, odbrana, nije navela ni jedno tretiranje masovnih zločina vojske bosanskih Srba.

15:55 - Odbrana se ne bavi masovnim zločinima nad nesrbima.

Dalje, navode da nije bila klima za nekažanjavanje zločina. Odbrana podnosi prijedlog mjera Karadžića da se ubrza rad na krivičnim djelima, a propušta se pomenuti da niti jedna od više od hiljadu navednih osoba u ovom dokumenta nije osuđena za zločin nad nesrbima.

Suđenje Stankoviću je dovoljno da se odbace tvrdnje da nije bilo suđenja zločina nad muslimanima. Stankoviću je kazna sprovedena tek nakon što je 1994. pucao na dvoje srpske djece. Odbrana citira Todorovića. "To što je neko pušten na slobodu ne znači da se ne vodi postupak protiv njega".

Karadžić je pomilovao one koje su učestovali u gušenju neprijatelja.

15:20 - Obrazlažući nečinjenje na sprječavanju zlostavljanja Muslimana, tužilac je kazao:

- Tek nakon što su međunarodni novinari otkrili logore u Prijedoru, Stanišić je preuzeo jednostavni korak i naredio da se zatvorenici puste na slobodu, a do tada je velika većina zatvorenika bila maltretirana i protjerana. To su činili oni organi koji su trebali da ih štite. Žrtve su morale napustiti RS.

15:15 - Tužitelj je istakao primjere u kojima su međunarodni faktori obavijestili vodstvo bosanskih Srba o zločinima i deportacijama, ali oni nisu reagirali i to spriječili.

- Razlog zašto nisu reagirali, nije zbog toga što nisu mogli kontrolirati situaciju. Nečinjenje je bilo rezultat toga da su zločini potpadali pod njihovu zajedničku zločinačku svrhu, da očiste prostor od Hrvata i Muslimana - rekao je Tieger. 

14:55 - Vlasti su se koncentrirale na stvaranje papirnatih dokumenata, a ne na sprečavanje stvarnih zločina - rekao je tužitelj Alan Tieger.
Odbrana se oslanja na D95, naređenje od 14. juna poslano u Goražde, gdje se Bošnjaci i Hrvati pozivaju na predaju oružja, te da se oni koji nemaju oružje ostave na miru.

14:53 - Odbrana tvrdi da je nije bilo komunikacija, a onda da su dolazile značanje poruke iz rukovodstva.
Najveći dio poruka u Foči bile su Karadžićeve poruke o poštivanju Ženevske konvencije. To samo potvrđuje laž o tome da Foča nije imala vezu sa vanjskim svijetom.

14:52 - Odbrana u svom podnesku spominje priopćenju za štampu gdje piše da se prema civilima ponaša humano, ali to nije naređenje nego priopćenje za štampu – kaže Tieger.
"Nas ne tjera mržnja, nego ljubav i pravda je na našoj strani" – kazao je Karadžić u tom priopćenju.

14:45 - Karadžić tvrdi da su muslimanski civili bili bezuslovno puštani na slobodu. Odredba za puštanje na slobodu iz zatočeništva odnosila se samo na žene, djecu i starije, ali ne i na muškarce civile.

Slobodan Avlijaš, koji je bio zadužen za razmjenu, nije mario za status zatočenika. Skladište u Ilijašu, Vogošći je bilo pretrpano civilima, ali Avlijaš nije ništa poduzeo po tom pitanju.

- Morali biste biti vrlo mudri da sačuvate svoju kožu – kazao je Avlijaš kada su ga pitali za civile u Vogošći, Ilijašu i Hadžićima.

- Razmjena civila je bio aktivan dio procesa protjerivanja, kazao je Tieger.  

14:32 - Citira se Subotić o velikom broju primjera o neposlušnosti u vojsci. Citira se Mladić, ali nema dokaza da je Mladić prekoračio svoja ovlaštenja. Odbrana se oslanja na tvrdnju Miloševića da je Karadžić "ludi doktor" sa Pala. Milošević jeste tvrdio da je Karadžić bio ludak zarobljen u epskim tvrdanjama.

Mladić je naglasio da narodu želi služiti samo kao vojnik narodu, a ne kao političar. Karadžić je predočio to pitanje Milovanoviću: "Komandovanje vojskom nije dvoglavo, mi smo bili pod vašom komandom. Rat je preozbiljan da bi generali za njega bili zaduženi. Ratove trebaju voditi političari, tvrdio je Milovanović.

14:26 - Nakon jednosatne pauze, nastavlja se izlaganje završnih riječi

Tužilac Tieger: - Prije nego što smo napravili pauzu govorio  sam o tome kako je Karadžić pominjao: "Moje naređenje broj 7 u okolnostima šta Drinski korpus treba da učini jeste da se podigne temperaturu do ključanja“

- Direktiva "7" je trebala da učini život nemogućim, te Karadžić tvrdi da ta direktiva nije sprječavala humanitarnu pomoć za nesrpsko stanovništvo. Karadžić tvrdi da je Armija BiH otuđivala pomoć za muslimansko stanovništvo u enklavi. Hrana je dostavljena u enklavu, dospjevala je do vojnika. Pomoć koja je stizala je bila skromna. Kao rezultat etničkog čišćenja mnogi muslimani su pobjeli iz Srebrenice, iako je proglašena sigurnom zonom.

13:25 - Tužilac Tieger nastavio je iznositi dokaze koji se tiču Karadžićevih direktiva civilnim i vojnim strukturama RS.

Kada je u pitanju Srebrenica, tužilac ističe da je Karadžić govorio: "Sve treba ubiti, civile i ranjene treba ukloniti!"

U direktivama je Karadžić je isticao i "U Podrinju smo sprašili Turke". Među brojnim naredbama izdao i je jednu u kojoj se kaže: "Planiranim i dobro smišljenim operacijama stvoriti mogućnost bez nade za daljnji opstanak i život stanovnika - muslimana Srebrenice i Žepe".

12:55 - U iznošenju dokaza o ulozi paravojnih formacija u agresiji na BiH i u činjenju zločina, tužilac je ustvrdio da su paravojne formacije bile dio Vojske RS.

- Arkan je išao od općine do općine po pozivu lokalnih vlasti, ali i rukovodstva bosanskih Srba. Arkan je bio Karadžiću na raspolaganju. Karadžić ga je pozvao 1995. godine i na kraju ga je i slavio zbog njegovih dostignuća – govori, između ostalog, tužilac Tieger i novodi da je Mladić rekao Karadžiću da je Arkan likvidirao neke lojalne muslimane.

Paravojne formacije, istakao je tužilac, bile su dio vojnih struktura RS-a u Zvorniku.

- Žute ose bile su dio Vojske RS, bile su naoružane i primali su plaće od Zvorničke brigade – istakao je Tieger.

12:45 - U nastavku iznošenja završnih riječi tužilac je iznosio dokaze i o uništenju vjerskih objekata, odnosno džamija. Obrazlagao je zašto su, na primjer, na Sokocu rušene džamije.

- Postojalo je uvjerenje među Srbima da, ako nema džamija, nema ni muslimana. Ako nema džamija i muslimani su izgubili motiv da se vrate u ta sela. Etničko čišćenje bilo je razlog razaranja – rekao je tužilac Tieger.

Citirane su riječi Ratka Mladića koji je kazao: "Ne možemo dozvoliti da tamo ostanu džamije s dva minareta".

11:57 - Tužilac Tieger je istakao da je Karadžić tvrdio "da Srbi imaju pravo na 65 posto zemlje", čemu se se podsmjehivao i Slobodan Milošević.

Radovan Karadžić je govorio: "Ako muslimani ne napuste srpsku zemlju, jednostavno će nestati."

Navedeno je da je postojao je komandni lanac od predsjednika općina do Karadžića. Predsjednik opštine Bratunac, rekao je da Karadžić na njega vrši ogroman pritisak, pa je zaprijetio muslimanima "da će nestati" – kazao je Tieger.

Također, tužilac je istakao da je Karadžić govorio da je podjela BiH neizbježna, "bez obzira da li je muslimani prihvatali ili ne".

- Muslimani će dobiti nekoliko otočića, a srpska teritorija će biti povezana – govorio je Karadžić.

Nakon što su protjerali muslimane iz Foče i taj grad preimenovali u Srbinje, Karadžić je članovima SDS kazao:  "Danas više niste kao što ste bili, danas ja vidim pravi srpski grad. Možete biti primjer za prave Srbe. SDS je organizirala ljude i stvorile vojsku zajedno s policijom koje su stvorile i oslobodili prostor."

U toku je pauza od 20 minuta

11:28 - U nastavku izlaganja, tužilac Tieger je kazao kako se "traži status kojim bi se zaštitile možda buduće žrtve, a to će se uraditi ako se prizna odgovornost Karadžića za genocid".

- Karadžić je govorio da "odgovornost za žrtve preuzimaju svi oni koji su krivi za raspad Jugoslavije, a ne on". Planovi za uništenje jednog naroda su počeli prije bilo kakvih pregovora. Tvrdi da je njegova uloga kao stranačkog lidera bila minimalna. Da nije imao moć da spriječi bilo kakve akcije. Tvrdi da nije imao moć nad vojskom. Da civili nisu bili zatvoreni i mučeni. I kada god je čuo za bilo kakav problem, da ga je odmah rješavao. Sve ovo što Karadžić tvrdi je laž – kazao je tužilac Tieger.

11:05 - Tužilac Alan Tieger, bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića, optuženog za genocid i druge zločine u BiH, opisao je kao lažova i mafijaša.

 - Karadžić nije građevinski inspektor. On nije govorio: "Ovo nije pogodno tlo za gradnju". On je mafijaš, koji je govorio: "Nemoj graditi ili ću biti prisiljen da to srušim". Znao je koju će silu koristiti – govorio je tužilac Tieger, naglašavajući genocidne namjere optuženog Karadžića. 

 10:35 -  U nastavku iznošenja završnih riječi tužilac je kazao da kada se sve sve uzme u obzir, sve ukazuje na planirano uništenje jednog naroda.

Karadžić je više puta ponavljao da će nestati Hrvati i muslimani, jer su tražili nezavisnost. On je taj koji je ispunio svoja obećanja da će uništiti jedan narod. Evropi je rekao da ide da se je*e. Kazao je "Europa je nas stavila u ovaj položaj i sada moramo da uradimo ovu stvar. Nećemo ubijati muslimanske žene i djecu samo zato što nose tursku odjeću“ – govori tužilac.

 U toku je pauza.

10:15 - U iznošenju završnih riječi na suđenju Radovanu Karadžiću, Tužilaštvo navodi da Karadžićeva odbrana svu odgovornost pokušava svaliti na paravojne snage.

- Muslimani su bili loše tretirani ne samo od strane Arkanovaca i Bijelih orlova, već i od strane srpske policije. Muslimani su hapšeni, odvođeni u logore, a za to nisu odgovorne samo paravojne snage – govori tužilac .

Tužilac je objasnio šta je genocid, da je to sistematsko, plansko uništenje jedne nacionalne, vjerske i drugih grupa te da je u BiH nedvojbeno izvršen genocid, jer je bilo sve proračunato i isplanirano.  

- U ovom slučaju nedvojbeno je da je genocid masovno izvršen. Dokazi su toliki da je to očigledno. Ljudi su masovno ubijani, uništavani su im domovi, religijski objekti...to su sve nedvojbeni dokazi da je ta zajednica namjerno uništavana – istakao je tužilac.

Završne riječi

Završne riječi na suđenju haškom optuženiku Radovanu Karadžiću bit će iznijete od danas do 2. oktobra, saopćeno je iz Haškog suda. 

Poslije iznošenja završnih riječi, obje strane u postupku imat će priliku da iznesu replike i opovrgavajuće argumente. 

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u BiH, od 1992. do 1995. godine.

Tužilaštvo u Hagu zatražilo je doživotnu robiju za njegove zločine koji uključuju odgovornost za masakr više od 7.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici 1995. godine, višegodišnju opsadu i granatiranje Sarajeva, te zarobljavanje više od dvije stotine pripadnika mirovnih snaga i vojnih posmatrača UN koje su snage bosanskih Srba držale kao taoce na raznim lokacijama.

Tužioci su Karadžića označili kao "nadmoćnog političkog i vojnog lidera bosanskih Srba i njihovih snaga "za vrijeme rata u Bosni 1992-1995 u kojem je oko 100.000 ljudi izgubilo živote.

Karadžić je bio vođa Republike Srpske, samozvane države etničkih Srba na silu stvorene u multietničkoj Bosni i Hercegovini, a tužiteljstvo tvrdi da je tokom trogodišnjega rata koji je odnio stotinu hiljada života predvodio protjerivanje etničkih Hrvata i Bošnjaka.

Pod Karadžićevim zapovijedanjem i nadzorom njegovi su podređeni sa suradnicima protjerali, ubili, mučili i na druge načine zlostavljali stotine hiljada Bošnjaka i Hrvata, napisali su tužitelji u objavljenom dokumentu. Proglasi li vijeće Karadžića odgovornim za znatan dio tih zločina... doživotni zatvor jedina je prikladna osuda, dodali su u podnesku.

Karadžić se brani sam i njegova odbrana uslijedit će u srijedu. Zatim će suci vijećati o presudi i kazni.

Karadžić je, pošto je uhapšen u Srbiji, prebačen u pritvor Haškog tribunala 30. jula 2008. godine. 

Suđenje mu je počelo 26. oktobra 2009. godine. 

Tužilaštvo je iznošenje dokaza okončalo 25. maja 2012. godine, poslije svjedočenja 195 svjedoka. 

Iznošenje dokaza odbrane otpočelo je 16. oktobra 2012. godine i završeno je 1. maja ove godine, poslije svjedočenja 238 svedoka, navedeno je u saopćenju Haškog tribunala. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.