BIH

Petty: Put BiH ka članstvu u NATO-u podrazumijeva mnogo pozitivnih stvari

Panel diskusija “Šta je NATO partnerima (nama), šta su partneri (mi) NATO-u

E. Trako

29.9.2014

Sarajevo je danas bilo domaćin Panel diskusije “George Marshall Centra Alumni asocijacije BiH” na temu “Šta je NATO partnerima (nama), šta su partneri (mi) NATO-u".

Panel diskusija je održana u Domu Oružanih snaga BiH, kojoj su prisustvovali predstavnici “Alumni asocijacije u BiH” te predstavnici NATO-a na čelu sa Christopher Petty, komandantom NATO štaba Sarajevo.

U izjavi za medije, Peti je prokomentirao trenutni kurs BiH na putu ka NATO-u te naglasio da ima još mnogo posla.

- Kao što znate BiH je pozvana da napreduje i dalje ka članstvu u NATO-u i NATO bi želio da vidi BiH integrisanu u svoje članstvo. Ali cijeli region ide u tom smjeru i mislimo da bi zaista bilo odgovarajuće i prikladno da BiH ide u istom smjeru kao i njeni susjedi. Svijet postaje sve kompliciraniji, tačnije globalna situacija je komplicirana, a članstvo u NATO-u znači svojevrsnu sigurnost – kazao je između ostalog Petty.  

Komentirajući izjave šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, da je proširenje NATO-a na zapadnom Balkanu pogrešna politika i provokacija sjeverno-atlantskog saveza, Petty je naglasio da je proširenje NATO-a pozitivno.

- Ovdje zaista moram biti oprezan jer ne bih preuzeo na sebe da govorim u ime visokog nivoa našeg saveza. Ali jednostavno govoreći moramo reći da ja samtarma I NATO smatra da su ovo pozitivne svari kada se kreće naprijed ka NATO-u. Na taj način se države razvijaju, BiH kao država postaje kredibilnija, moram reći da članstvo u samom partnerstvu za mir je pozitivna stvar. Odluku o tome donosi BiH, njeni organi i građani i treba naglasiti da taj put podrazumijeva mnogo pozitivnih stvari – zaključio je Petty.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.