BIH

Za našu situaciju najviše su krivi Nikšić i Krajina

Ogorčeni poljoprivrednici u FBiH najavljuju proteste za 6. oktobar

Autor:E.D.Š.

29.9.2014

Ukoliko Vlada FBiH ne počne sa isplatom novčanih sredstava poljoprivrednicima, koji su do sada uneseni u trezor, te dugovanja proizvođačima mlijeka, poljoprivrednici za 6. oktobar najavljuju proteste širom FBiH. To je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu. Za tešku situaciju u kojoj se nalaze najviše krive premijera FBiH Nermina Nikšića i ministra finansija Antu Krajinu.    

- Imali smo tešku godinu, nepovoljne meteorološke uvjete, poplave, što je poljoprivredu bacilo na koljena. Tome je doprinio snažan uticaj lobija i znatno jača konkurenciju iz okruženja koja je prisutna na našem tržištu. Ali u ovom trenutku imamo i snažne neprijatelje, one koji se maćehinski odnose prema poljoprivrednicima u BiH, iako bi trebali voditi brigu o proizvodnji hrane za vlastito stanovništvo, a to je Vlada FBiH – naglasio je na konferenciji za novinare – Miro Pejić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH.

Naglašava kako osuđuju odgađanje plaćanja poljoprivrednicima do sada,  politička prepucavanja određenih članova Vlade FBiH preko leđa poljoprivrednika.

- Šaljemo im poruku da ćemo se jasno tome suprostaviti. Tražimo hitno i bez odlaganja isplate sredstava koja su unesena u trezor. Zatim, isplatu proizvođačima mlijeka za prvi kvartal, te da se poslije toga nastavi sa isplatom drugog kvartala i to najkasnije do 3. oktobra. Ove zahtjeve upućemo prema  
Anti Krajini i Nerminu Nikšiću. U suprotnom slijede protesti širom FBiH i to 6. oktobra – poručio je Pejić.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdo Muslimović je naglasio kako će učiniti sve da se zaštite.   

- Dolazim iz Bosansko – podrinjskog kantona koji je u posljednje četiri godine pretrpio ogromne štete. Ostvareno je svega 20 posto od planirane proizvodnje. Mi smo slijepo crijevo Federacije. To služi na čast premijeru Nerminu Nikšiću i Anti Krajini. Na šta su potrošili milijarde iz budžeta ? Njihove firme, iako nisu solventne, su mogle dobiti po milion – dva, tri kredita, kako namjesti Nermin Nikšić iz Razvojne banke. Ovog puta će skupo platiti cijenu – poručio je Muslimović.

Protesti u Livnu, Živinicama, Sarajevu, Tuzli, Zenici  

- Protesti će biti organizorani u Šuici, Živinicama i Gradačcu. Na dijelu Vitez- Travnik, Zenica – Doboj, Grude – Gorica, Čapljina u Doljanima. U Sarajevu će biti pred Vladom FBiH. Imamo i podršku građanskih pokreta. Ostaćemo rame uz rame do ostvarenja zahtjeva – rekao Miro Pejić.     

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.