BIH

CCI: Vanjski dug BPK Goražde tri puta veći u odnosu na 2013.

Izvještaj o radu Vlade i Skupštine BPK Goražde

Al.B.

30.9.2014

U posljednjoj godini mandata dugo negirana obaveza po kreditu MMF-a stigla je na naplatu, čime je ukupan dug BPK Goražde povećan za više od tri puta u odnosu na 2013. godinu. Prema podacima Ministarstva finansija FBIH, ukupan vanjski dug BPK Goražde, zaključno sa 2013. godinom, iznosi 17.4 miliona KM. Ovo je navedeno u izvještaju Centara civilnih inicijativa o radu Vlade i Skupštine BPK Goražde u periodu 2010. – 2014. godina.

- Tijesna i nestabilna parlamentarna većina, stvarala je prostor za manipulacije i stavljanje u prvi plan ličnih i uskostranačkih interesa umjesto interesa građana. Istupanja poslanika iz pojedinih političkih partija, česte promjene skupštinske većine dovele su do promjene 3 saziva Vlade BPK kao i do promjena njenog sastava, ostavki, smjena ministara, te imenovanja istih ministara, ali na čelo drugog ministarstva. Tako su kroz Vladu BPK prošla dva premijera i 20 ministara, što je na kraju najviše koštalo građane BPK Goražde – kazao je Miloš Karišik, konsultant za monitoring CCI-a. Skupština je nastavila sa negativnom praksom kašnjenja u donošenju programa rada, te time i kršenjem vlastitog poslovnika o radu, a u posljednjoj godini zabilježila najnižu realizaciju planiranih obaveza u posljednjih osam godina. Za četiri godine mandata poslanik SDA Nazif Uruči nije postavio niti jedno poslaničko pitanje ili pokrenuo inicijativu, a isti „rezultat“ ima i Ferid Hasković (SDP), s tim da je poslanik od oktobra 2013. godine. Najveći broj poslaničkih pitanja i inicijativa pokrenuli su Muamer Omanović (SBB) sa 46, Kasim Brdar (SBIH) sa 43.

dug-kantona-u-fbih-123

Dug Kantona u Federaciji BiH

Na listama za oktobarske izbore ponovo je 23 od 25 sadašnjih poslanika u Skupštini BPK, a šest ih je promijenilo stranku. Od 22 člana Vlade, 9 ih se ponovo kandidiralo.

U aktuelnom mandatu 18 poslanika u Skupštini BPK je profesionalno angažirano, troje njih je profesionalno angažirano u Domu naroda PFBIH, dok četiri poslanika nisu profesionalci, ali su primali naknadu razlike u plaći - dopunu do visine plate poslanika, navodi se u izvještaju CCI uz detaljan prikaz primanja poslanika u Skupštini BPK, poslanika iz BPK u Parlamentu FBiH, te članova Vlade BPK.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.