BIH

Han: Osigurati vladavinu prava

U Briselu saslušan kandidat za novog komesara EU za proširenje

A. Du.

30.9.2014

Johanes Han (Johannes Hahn), kandidat za komesara EU za pregovore proširenja i politiku susjedstva, izjavio je tokom današnjeg saslušanja u Evropskom parlamentu da će u svom mandatu, ako mu bude povjeren, snažno raditi na kvalitetnoj pripremi novih potencijalnih članica, među kojima je i BiH, za priključenje Uniji.

- Kvalitet ispred brzine. Realistično je da nijedan od naših partnera na području zapadnog Balkana neće biti spreman da se priključi EU u ovom mandatu, ali to ne znači da treba prestati raditi na njihovoj pripremi. Želim ubrzati aktivnosti na pretpristupnim aktivnostima sa svim državama. Naši partneri neće napredovati ako ne dođe do napretka u reformama - kazao je Han, koji je do sada obavljao funkciju evropskog komesara za regionalnu politiku.

On je potcrtao da će jedan od njegovih ciljeva biti daljnja stabilizacija regiona, a posebno uspostavljanje dubljeg dijaloga između Beograda i Prištine. Evropskim poslanicima izložio je svoju strategiju djelovanja kada je riječ o saradnji sa zemljama zapadnog Balkana. Naveo je da je na prvom mjestu uspostavljanje vladavine prava, a u okviru toga efikasno suzbijanje organiziranog kriminala, sistemske korupcije, kao i uspostavljanje nezavisnog pravosuđa.

Naglasio je i da Unija mora biti više prisutna u ovim državama, da mora biti jači partner u poticanju neophodnih reformi naših susjeda.

- U zemljama o kojim govorim želim vidjeti fer izbore, nezavisne medije, transparentne vlasti. Ova regija ne smije biti izolovana kada je riječ o transportu, cestovnim komunikacijama, energetskom sektoru. Koristit ću svoja iskustva kao komesar za regionalnu politiku radi osiguranja većih investicija u susjednim zemljama EU - kazao je on.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.