BIH

Tužilaštvo BiH otvorilo istragu o nezakonitoj kupovini dionica "Dite"

Na saslušanje pozvan sekretar Vlade TK

Redakcija

30.9.2014

Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu o slučaju nezakonite kupovine većinskog paketa dionica fabrike detrdženata "Dita", koji je Vlada Tuzlanskog kantona željela kupiti mimo berze za jednu marku. 

Tri Vladina službenika već su pozvana na saslušanje u državno Tužilaštvo, među kojima je i sekretar Vlade Enver Ćosićkić, javlja FTV.

Ovu informaciju potvrdio je za "FTV" i premijer TK Bahrija Umihanić.

Vlada Tuzlanskog kantona obustavila je sve aktivnosti u vezi sa slučajem tuzlanske Fabrike deterdženata "Dita" do ponedjeljka, 6. oktobra, do kada bi trebalo da bude poznato zbog čega je Tužilaštvo BiH pozvalo pojedince da do kraja sedmice daju izjavu na okolnosti u vezi sa ovim predmetom, saopšteno je danas iz kantonalne Vlade, javlja "Srna".

Zakonodavno-pravna komisija Skupštine Tuzlanskog kantona juče se proglasila nenadležnom kada je riječ o otkupu dionica "Dite". Vlada Tuzlanskog kantona je na devetom i završnom koraku kada je u pitanju otkup dionica "Dite".

"Kao odgovorni ljudi, nećemo ništa protivzakonito uraditi, a u okviru zakona pravićemo hiljadu kombinacija koje će pomoći rješavanju problema radnika `Dite`, `Konjuha` i drugih preduzeća Tuzlanskog kantona", rekao je Umihanić.

On je rekao da Vlada Tuzlanskog kantona radi sve transparentno i da je svih osam koraka, koji se odnose na revitalizaciju "Dite" prošlo bez problema.

"Ogroman problem je nastao kod devetog koraka, u kojem se Vladi Tuzlanskog kantona spočitava nezakonitost, ali niko ne precizira gdje je i u kojem segmentu ta nezakonitost prisutna", rekao je Umihanić i ponovio da će Vlada obustaviti sve aktivnosti do ponedjeljka, dok se ne vidi šta će se zapravo dogoditi i u kojem smjeru će ići te izjave, odnosno, šta se zapravo istražuje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.