BIH

Ekipe "Sanitacije" rade samo 30 posto javnih površina!?

Danas počinje jesenja deratizacija

F. NUMANOVIĆ

1.10.2014

Jesenja sistemska deratizacija počinje danas. Izvode je ekipe firme „Sanitacija", koja je prošla na tenderu. Deratizacija će početi od Kozije ćuprije i trajati 40 dana, kako se navodi u odluci koju je usvojila Skupština KS.

Niko ne kontrolira

Kako nam je kazao Samir Siručić iz "Sanitacije", radit će samo zelene površine i vodotoke rijeka, odnosno tek 30 posto ukupnog teritorija Kantona.

6 sanitarnih inspektora

- Sve je isparčano i ne zna se ko šta radi! Prema odluci, neke sanitarne firme rade poslovne prostore, stambene zgrade..., a to niko ne kontrolira. Zbog toga je situacija ove godine kritična, a glodari, žohari i ostale štetočine enormno se razmnožavaju. Higijena na ulicama je vrlo loša i možemo svašta očekivati, pa čak i da miševi počnu ulaziti u stanove - dodao je Siručić.

Ove godine građani su miševe primijetili oko dječijih vrtića, parkova i parkinga, jer štetočine izlaze iz kanalizacije.  

Ne žele komentirati

Pokušali smo kontaktirati i "Kristal", čija nam je direktorica Elzina Ahmetović kazala da ne želi davati nikakve izjave, a, također, ni iz drugih firmi nisu bili raspoloženi za komentar.  

- Nakon proljetne, morali smo u nekoliko navrata raditi i interventnu deratizaciju, pogotovo u Novom Sarajevu i u Novom Gradu, odakle smo imali najviše poziva. Ima samo šest sanitarnih inspektora koji ne mogu stići kontrolirati svih devet općina - kazao je Siručić.

Zakonska obaveza

Ministar zdravstva Eldan Lokmić (BOSS) kaže da "Sanitacija" radi sve javne površine i trebaju posao uraditi kako treba, a ne žaliti se na odluku koja je sasvim prihvatljiva.

- Ovo što oni rade je čista manipulacija da bi privukli pažnju. Svaka firma dužna je poslati izvještaj sanitarnoj inspekciji za posao urađen u stambenim i drugim objektima, to je zakonska obaveza - kaže Lokmić.

Koristit će se otrovni preparati

U toku izvođenja deratizacije koristit će se otrovni preparati, odnosno parafinske kocke. Na terenu će biti dvije ekipe sa po tri sanitarna tehničara, a neki dijelovi grada će se više puta raditi.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.