Ekipe "Sanitacije" rade samo 30 posto javnih površina!?

Danas počinje jesenja deratizacija

F. NUMANOVIĆ
01.10.2014 22:55

Jesenja sistemska deratizacija počinje danas. Izvode je ekipe firme „Sanitacija", koja je prošla na tenderu. Deratizacija će početi od Kozije ćuprije i trajati 40 dana, kako se navodi u odluci koju je usvojila Skupština KS.

Niko ne kontrolira

Kako nam je kazao Samir Siručić iz "Sanitacije", radit će samo zelene površine i vodotoke rijeka, odnosno tek 30 posto ukupnog teritorija Kantona.

6 sanitarnih inspektora

- Sve je isparčano i ne zna se ko šta radi! Prema odluci, neke sanitarne firme rade poslovne prostore, stambene zgrade..., a to niko ne kontrolira. Zbog toga je situacija ove godine kritična, a glodari, žohari i ostale štetočine enormno se razmnožavaju. Higijena na ulicama je vrlo loša i možemo svašta očekivati, pa čak i da miševi počnu ulaziti u stanove - dodao je Siručić.

Ove godine građani su miševe primijetili oko dječijih vrtića, parkova i parkinga, jer štetočine izlaze iz kanalizacije.  

Ne žele komentirati

Pokušali smo kontaktirati i "Kristal", čija nam je direktorica Elzina Ahmetović kazala da ne želi davati nikakve izjave, a, također, ni iz drugih firmi nisu bili raspoloženi za komentar.  

- Nakon proljetne, morali smo u nekoliko navrata raditi i interventnu deratizaciju, pogotovo u Novom Sarajevu i u Novom Gradu, odakle smo imali najviše poziva. Ima samo šest sanitarnih inspektora koji ne mogu stići kontrolirati svih devet općina - kazao je Siručić.

Zakonska obaveza

Ministar zdravstva Eldan Lokmić (BOSS) kaže da "Sanitacija" radi sve javne površine i trebaju posao uraditi kako treba, a ne žaliti se na odluku koja je sasvim prihvatljiva.

- Ovo što oni rade je čista manipulacija da bi privukli pažnju. Svaka firma dužna je poslati izvještaj sanitarnoj inspekciji za posao urađen u stambenim i drugim objektima, to je zakonska obaveza - kaže Lokmić.

Koristit će se otrovni preparati

U toku izvođenja deratizacije koristit će se otrovni preparati, odnosno parafinske kocke. Na terenu će biti dvije ekipe sa po tri sanitarna tehničara, a neki dijelovi grada će se više puta raditi.  

NA VRH