BIH

Ne mogu realizirati dogovor sa Sindikatom

ZDK Vlada nije donijela odluku o regresu

V. B.

1.10.2014

Nešto više od 8.000 zaposlenih u Zeničko-dobojskom kantonu, koji plaću dobivaju iz Budžeta ZDK-a, neće danas imati na svojim računima uplaćen regres za ovu godinu, a što je bio jedan od uslova sporazuma Vlade ZDK i Sindikata obrazovanja i odgoja te srednjih škola.

- Odluka o regresu još nije bila na dnevnom redu Vlade, ali se nadam da će biti u četvrtak (sutra-op.a), kada mislim da će premijer (Munib Husejnagić, SDP-op.a) i zakazati novu sjednicu - kaže ministrica finansija Sabina Heljić (NSRzB).

Ona ističe da, s obzirom da se u budžet slilo oko 173.3500.000 KM, odnosno za oko 20 miliona manje od plana, novca za regres u ovom trenutku i nema.

- Ne mogu nagađati kada će biti i isplaćen regres. Možda će ga Vlada staviti na listu prioriteta. Stvarno ne znam- kaže Heljić. Plan je bio da poticaji poljoprivredi iz prošle godine budu isplaćeni do danas, ali bi preostalih 350.000 KM, kaže, trebalo biti isplaćeno do kraja sedmice.

Nada se da će do kraja sedmice biti potpisan ugovor o kreditu za 5.000.000 KM sa Intesa Sanpaolo bankom. Ali, odobrenih 5,6 miliona KM iz Federacije BiH, ZDK neće dobiti uskoro.

- Za dobivanje kredita od FBiH, treba nam skupštinska odluka, jer se kredit tretira kao spoljni dug.

Međutim, u ovom mandatu se neće sazivati sjednice Skupštine i ta odluka ne može biti ni donešena. Ja sam smatrala da se hitno treba sazvati Skupšština i donijeti ta odluka, ali je većinsko mišljenje da je ne treba sazivati do izbora- ističe Heljić.

Sindikat već najavio štrajk u školama

Podsjetimo, sinoć smo objavili kako je Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK; kakao nam je istakao predsjednik Selvedin Šatorović, počeo pripreme za organizaciju novog Štrajka upozorenja, kojeg, ne bude li do tada isplaćen regres,  planiraju održati 8.,9. i 10. oktobra. Prosvjetari bi ta tri dana štrajkali po dva sata, a Šatorović ističe da nemaju izbora, jer smatra da, ako im regres ne bude isplaćen do Općih izbora, da im ove godine neće ni biti isplaćen. Pogotovo što Vlada ZDK još uvijek nije donijela ni odluku o visini i isplati regresa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.