BIH

Radnici Livnice čelika Tuzla najavili proteste

Direktor Begić nije ispunio obećanje

Autor:M. Ahmedić

2.10.2014

Radnici Livnice čelika Tuzla su se potpuno povukli iz ovog preduzeća zbog neispunjenog obećanja od strane direktora ovog preduzeća, te su danas najavili pridruživanje mirnim protestima radnicima Tvornice deterdženata „Dite“ u utorak, 7. oktobra, pred zgradom Vlade TK-a.

- Od Vlade smo prije par mjeseci dobili novac u iznosu 250.000 KM da se pokrene proizvodnja. Radnici su radili, a za devet mjeseci su dobili samo 1.000 maraka po radniku, a šefovi sebi uzimaju koliko hoće i do 3.000 KM. Zato su radnici odustali od proizvodnje već tri mjeseca, a samo je bilo desetak radnika koji su ostali u održavanju i popravci peći i oni su otišli. Radni staž nije uvezan petnaest godina, a duguje nam se pedeset plata. Od 2000 godine nemamo ništa - istaknuo je Zikrija Đulović, predsjednik Sindikata radnika Livnice.

Naglasio je da je novi direktor Livnice Ševal Begić, bio obećao radnicima da će od 1. oktobra imati karte za prijevoz i 200 KM mjesečno, međutim, tvrdi, to se nije dogodilo, te se radnici više nemaju čemu nadati.

- U Livnici je bilo ukupno oko 125 radnika, a sada ima oko 117, jer sve više napuštaju ovo preduzeće. Radnike više ne interesuje proizvodnja u ovom preduzeću, nego samo radno-pravni status radnika. Zato smo najavili pridruživanje protestima sjkupa sa radnicima Dite pred Kantonalnom vladom. Sigurno nećemo odustati sve dok ne riješe radno-pravni status radnika - podvukao je Đulović.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.