BIH

Nastavljeno suđenje u predmetu „Afera boksit“

Tužilaštvo ZHK završilo s izvođenjem dokaza

M. H.

2.10.2014

U nastavku suđenja 17-orici optuženih u predmetu poznatom kao hercegovačka „Afera boksit“ pred Sudskim vijećem Kantonalnog suda u Širokom Brijegu danas su saslušani svjedoci odbrane te su priloženi materijalni dokazi, dok je Tužilaštvo ZHK završilo s izvođenjem dokaza.

Tužilaštvo ZHK tereti bivše direktore „Rudnika boksita“ Posušje Jeronima Marića i Maria Oreča, te „Rudnika boksita“ Široki Brijeg Ivana Mikulića i Zorana Rezića, da su u periodu od 2006. do 2010. godine zloupotrijebili položaj te su nezakonitim ugovorima sklapanim s posuškim fizičkim i pravnim licima, oštetili ova preduzeća za preko dva miliona KM. 

U ovom predmetu optuženo je još 12 osoba, većinom  vlasnika i direktora posuških firmi koji se terete za djela teške krađe. Oni su, prema optužnici, vršili nelegalnu eksploataciju boksita na području općina Posušje i Široki Brijeg, koji su potom izravno ili posredstvom posuškog i širokobriješkog rudnika prodavali zvorničkim firmama TG „Birač“ i „Alumina“, čime su sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko 1,5 miliona KM. 

U ovom predmetu zbog nesavjesnog rada tereti se i Željko Knezović, inspektor Uprave za inspekcijske poslove ZHK.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 30.oktobra, kada bi i odbrana trebala završiti s izvođenjem dokaza, nakon čega će uslijediti iznošenje završnih riječi. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.