BIH

Ismeta Dervoz u Strazburu govorila o seksualnom nasilju nad ženama u oružanim sukobima

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope

Fena

3.10.2014

Članica Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Ismeta Dervoz učestvovala je, tokom redovnog jesenjeg zasjedanja PSVE u Strazburu, u radu Mreže parlamenatarca za borbu protiv nasilja nad ženama, na posebno organiziranom sastanku na temu "Seksualno nasilje nad ženama u oružanim sukobima".

Dervoz je predstavila istraživanje o ženama koje su preživjele ovaj oblik nasilja upotrebljenog kao oružje ratovanja u BiH. Istraživanje “Još smo žive“ koje je provela organizacija "Medica" iz Zenice bit će predstavljeno i u PSBiH 7. oktobra ove godine.

U okviru rada u Komitetu za nauku, kulturu, obrazovanje i medije PSVE, Dervoz je predstavila preliminarni nacrt izvještaja „Očuvanje kulturnog nasljeđa u kriznim i postkriznim situacijama“, čije se usvajanje pred Komitetom očekuje na narednom sastanku u decembru ove godine.

Poslanica Dervoz i ambasador BiH pri Stalnoj misiji u Strazburu Almir Šahović održali su sastanak sa izvjestiocem PSVE za BiH Rogerom Galeom, tragom informativne bilješke o njegovj posjeti BiH u julu ove godine koja je predstavljena 3. septembra na sjednici Monitoring komiteta PSVE u Parizu.

Tokom sastanka Gale je još jednom naglasio hitnost implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci, te apelovao na što brže formiranje vlasti na nivou BiH nakon oktobarskih izbora. U svojstvu prve zamjenice predsjedavajuće Komiteta za nediskriminaciju i ravnopravnost polova PSVE, Dervoz je predstavljala Komitet na sastancima Biroa PSVE.

Inače, PSVE je, po hitnoj proceduri, razmatrala izvještaj "Prijetnje čovječanstvu od terorističke grupe poznate kao 'IS': Nasilje protiv hrišćana i drugih religijskih ili etničkih zajednica".

S tim u vezi usvojena je rezolucija koja naglašava duboku zabrinutost zbog događanja i neophodnost hitne i koordinirane akcije kako bi se zaustavile prijetnje, stradanja ljudi i obezbijedila neophodna humanitana pomoć.

Tokom redovnog jesenjeg zasjedanja PSVE koje završava danas u Strazburu, po drugi put je dodijeljena nagrada "Vaclav Havel", kojom se predstavnici civilnog društva nagrađuju za zasluge u odbrani ljudskih prava.

Nagrada je pripala azejberdžanskom aktivisti i borcu za ljudska prava Anaru Mammadliu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.