BIH

Prijedor: Inzko obišao pogone "slatke" tvornice

Visoki predstavnik u BiH u posjeti fabrici "Mira"

M. Z.

3.10.2014

U pratnji direktora Miroslava  Turnšeka visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko, danas je obišao pogone fabrike za proizvodnju keksa i vafla “Mira” iz Prijedora i nakon pet godina, koliko je prošlo od njegove posljednje  posjete “slatkoj”  fabrici, na licu mjesta se uvjerio u značajan napredak firme koja trenutno zapošljava 370 radnika.

-  Rijetko se čuje na ovim prostorima da neko zbog velike potražnje ne može da stigne s proizvodnjom. Mislim da je vrlo važno da ovdje u BiH širimo optimizam, jačamo nadu… Zbog tog sam ove nedjelje posjetio i neke firme u Derventi koje se bave poljoprivredom. Poruka je jasna, ima mogućnosti, ima prirodnih i ljudskih resursa, jer su ljudski potencijali veliki - kazao je Inzko i u Prijedoru građane pozvao da izađu na izbore i sami odluče o svojoj sudbini

- Ako ne ideš na izbore onda znači da o tvojoj sudbini odlučuju drugi. I zato je važno da ljudi uzmu u svoje ruke i svoja bonska ovlaštenja. Tri miliona birača 12. oktobra ima bonska ovlaštenja. Ima 7.700 kandidata, ima lijevih, ima desnih, ima novih, ima starih…Lijepo se može pogledati šta je bilo u posljednje četiri godine, šta su kandidati obećali… Birači imaju mogućnost da biraju i važno je da biraju i neku svoju bolju budućnost - rekao je Inzko.

Turnšek je danas ponovio da je “Mira” stabilna firma koja na vrijeme izvršava sve svoje obaveze i prema radnicima i dobavljačima.

-“Mira” nema zaliha. Ovo je izvozno orjentisana firma koja na  ino tržišta plasira čak 80 odsto svojih proizvoda. S postojećim kapacitetima ne možemo zadovoljiti potrebe tržišta i to je razlog zašto smo se i ove godine odlučili za nova ulaganja. Riječ je o velikoj investiciji, novoj proizvodnoj liniji  vrijednoj  4 miliona maraka. – rekao je Turnšek i dodao da je slatka fabrika prošle nedjelje primila i 24 nova radnika.

Inače posjetu slatkoj fabrici  Inzko je iskoristio i da proba “Mirine “ proizvode. Bio je i u kuhinji i kako je rekao “oduševljen je saznanjem da se “Mirnina” proizvodnja odvija u tri smjene”.

Za devet mjeseci “Mira” je proizvela preko 3.300 tona keksa i vafla i ostvarila neto dobit u iznosu od preko million maraka. Prosječna plata zaposlenih iznosi oko 620 maraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.