BIH

Ukinut pritvor Sliškoviću i Šakoti uhapšenim u akciji "Meso"

Velika utaja poreza

Srna

3.10.2014

Sud BiH ukinuo je pritvor i odredio mjere zabrane Jozi Sliškoviću i Mirjani Šakota uhapšenim 10. septembra u akciji "Meso" zbog sumnje da su počinili poresku utaju ili prevaru, neplaćanje poreza i pranje novca.

 Ovim licima zabranjeno je napuštanje mjesta boravka i putovanja, posjećivanje određenih mjesta ili područja, sastajanje sa određenim licima, te određena obaveza povremenog javljanja nadležnom organu. 

Sud je saopštio da je Mirjani Šakoti zabranjeno i preduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti. 

Izrečene mjere zabrane trajat će dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršiće se svaka dva mjeseca. U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, odrediće im se mjera pritvora. 

U jednoj od najvećih akcija u BiH u borbi protiv organizovanog kriminala kodnog naziva "Meso", pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ uhapsili su 10. septembra federalnog ministra poljoprivrede Jerka Ivanković Lijanovića, Slavu Ivanković Lijanovića, Jozu Ivanković Lijanovića, federalnog ministra trgovine Milorada Bahilja, Jozu Sliškovića, Mirjanu Šakotu, Mirka Galića, Željka Mikulića, Zdravka Ivankovića i Draženka Kvesića.

Oni su osumnjičeni za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima poreska utaja viša od 11 miliona KM, neplaćanje poreza i pranje novca. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.