BIH

Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić: Dogodine namaz klanjamo u obnovljenoj Ferhadiji

Kurban-bajram u Banja Luci

Fena

4.10.2014

Na Kurban-bajram, jutros je u Medžlisu Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci klanjan bajram-namaz, u prisustvuju velikog broja vjernika.

Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić ukazao je da Kurban- bajram znači približavanje Bogu i žrtvu, koju svaki vjernik treba da podnese.

- Svako od nas treba da žrtvuje dio svog imetka, truda, vremena, znanja, umjeća radi općeg dobra – naglasio je efendija Kozlić.

To je, podsjetio je, i glavna poruka reisu-l-uleme Huseina Kavazovića u povodu Kurban-bajrama.

Banjalučki muftija je svim vjernicima, muslimanima, čestitao Kurban-Bajram.

Očekuje da se naredne godine Bajram u Banjoj Luci proslaviti u obnovljenoj džamiji Ferhadiji.

- Imamo potpuna uvjeravanja od  izvođača da će svi radovi biti gotovi do kraja građevinske sezone, odnosno do kraja ove godine. To znači da ćemo imati dovoljno vremena da se na ljeto 2015. godine svečano otvori obnovljena Ferhadija – rekao je banjalučki mutija.

Time bi ostala još jedna džamija u Banjoj Luci, Arnaudija, čija je obnova također potrebna.

Muftija Kozlić zadovoljan je i brojem vjernika koji dolaze u džamije, a očekuje da se još poboljša položaj Islamske zajednice u Banjoj Luci, jer može, kaže, biti i bolji.

- Očekujem bolju saradnju sa svim institucijama koje mogu da poboljšaju naš položaj. Optimist sam i očekujem bolje dane za Islamsku zajednicu - zaključio je banjalučki muftija.

I vjernici koji su jutros prisustvovali klanjanju bajram-namaza ističu da je ovo praznik kojem su raduju i da ga tradicionalno provode u krugu porodice.

Jedna od njih, Muharem Kadić, ističe da je sretan da se privodi kraju obnova Ferhadije, kao i većine drugih džamija u Banjoj Luci.

- Za mene muslimana, koji sam svo vrijeme, i ratno, proveo u Banjoj Luci, današnji dan je dženet – rekao je Kadić.

Pozvao je sve ljude da poštuju svoju vjeru i vjerske objekte.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.