BIH

Svaki dolazak u Meku ljepši je od prethodnog

Šuhra Terzić, vodič Krajiškinjama na hadžu

Autor:F. V.

6.10.2014

Šuhra Terzić, profesorica islamske vjeronauke iz Bihaća, ove je godine vodič na hadžu ženama iz Krajine. S njom su na put za Meku otišla još i dva šerijatska konsultanta za žene Refika Boja i Zilka Ibranović. Do sada je išla četiri puta na hadž.

Najinteresantnije joj je bilo, kaže, 1996. godine, kada je prvi put išla da obavi petu islamsku dužnost, jer je tada prvi put i vidjela Kabu. Svaki sljedeći put joj je bilo ljepše, jer se, kako kaže, čovjek onda nadopunjuje. Naredni odlasci bili su vezani za bedela, kada je išla da obavi hadž za osobe koje to nisu bile u stanju.

- Odlazak na hadž iz godine u godinu postaje sve ljepši, organiziraniji. Za mene su najvredniji oni osjećaji kada dotakneš Božiju kuću Kabu, kada suze same padaju, kada se napiješ te jedinstvene zemzem-vode, kada, prolazeći pored mezara Muhammeda, a. s., nazoveš selam, kada koračaš stazama kojima je Hadžera koračala, kada se penješ prema brdu Hira, gdje se časni Džibril pojavio i gdje su potekle prve rečenice Kur'ana, ti osjećaji se, jednostavno, ne mogu opisati, to se treba doživjeti - priča Šuhra.

Ona savjetuje svima onima koji još nisu otišli na hadž, a željeli bi, da kupe sebi kasicu i odvajaju svaki višak novca za taj časni put.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.