BIH

Policijske agencije u BiH imaju odgovor na terorizam

Mirsad Vilić za „Dnevni avaz“.

S. DEGIRMENDŽIĆ

6.10.2014

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini spremne su odgovoriti na sve izazove koje sa sobom nose kriminalne aktivnosti poput ilegalnih migracija, cyber kriminala, ekonomskog kriminala i terorizma, kazao je u razgovoru za „Dnevni avaz" Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Primjer u regionu

Vilić je rekao da je to istaknuto i na nedavnoj Konvenciji evropskih šefova policija, održanoj u Hagu, kojoj je i sam prisustvovao, i gdje je istaknut doprinos BiH na pokušaju smanjenja odlazaka građana na strana ratišta kroz izmjene Krivičnog zakona BiH, čije je donošenje u Parlamentu BiH inicirao Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost i bivši ministar sigurnosti BiH.

- Razmatran je trend odlaska boraca na strana ratišta te je tom prilikom istaknuto da je BiH jedina zemlja u regionu koja je u tom pogledu izvršila dopunu zakonodavstva, tj. Krivičnog zakona BiH, koja se odnosi na krivično djelo protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama - kazao je Vilić.

On nije mogao govoriti o trenutnim pokazateljima i detaljima zaključaka koje su najviši evropski policijski zvaničnici razmatrali i donijeli u vezi s navedenim oblastima, ali je istakao da je važno da BiH nije posebno izdvojena iz konteksta globalnih, u ovom slučaju evropskih, trendova.

- U vezi s odlaskom boraca na strana ratišta razmatrana je metodologija provođenja istraga i prikupljanja dokaza, kao i definiranje zajedničkih aktivnosti kroz instrumente međunarodne suradnje - kazao je Vilić, dodajući da je konvencija bila prilika za sastanke radi konkretizacije već ranije planiranih aktivnosti na području provedbe zakona i razmjene informacija na međunarodnom planu.  

Ispunili uvjete

No, da bi naša zemlja ostvarila potpunu saradnju s Europolom, neophodno je da, ističe Vilić, ispuni još neke od uvjeta koji su još na čekanju.

- BiH ima potpisan Strateški sporazum o suradnji s Europolom. Ali, da bismo mogli razmjenjivati osobne podatke, aktivno sudjelovati u analitičkim radnim timovima koje Europol formira za određene oblike kriminala, kao i imati pristup većem broju alata i servisa za borbu protiv svih vidova kriminala, moramo potpisati i operativni sporazum, za koji još nismo ispunili sve uslove i aktivnosti na tom planu su u toku - naglašava Vilić.

Direkcija u Sudu BiH

Vilić je potvrdio da će Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH ubuduće pružati asistenciju Sudskoj policiji na suđenjima u predmetima koji se vode pred Sudom BiH. Do angažmana pripadnika Direkcije u Sudu BiH dolazi nakon što je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) otkazala osiguravanje pretresa u slučajevima koji se vode pred ovom državnom pravosudnom institucijom, kako su ranije pojasnili iz SIPA-e, "zbog povećanja obima poslova i zadataka".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.