BIH

Čuvari šume na meti naoružanih kradljivaca

Kako se boriti protiv bespravne sječe

F. NUMANOVIĆ

6.10.2014

Čuvari šuma ponovo su na meti kradljivaca koji bespravno sijeku drveće. Krađe se dešavaju u kasnim noćnim satima, kada ih je teško primijetiti. To nam je potvrdio direktor Uprave za šumarstvo KS Samir Fazlić, koji kaže da je situacija najgora na području Hadžića, Ilijaša, Trnova, Mehinog luka i u okolini Ilidže.

Sporo se rješava

- Prije nekoliko dana napadnut je čuvar šume, i to od osobe koja ima 10 prijava za krađu! Ti slučajevi se sporo rješavaju i lopovima su odriješene ruke. Riječ je o istim osobama koje se organizirano bave bespravnom sječom i onda ta drva, vjerovatno, prodaju. Naši uposlenici nisu sigurni, jer kradljivci dolaze naoružani - dodaje Fazlić.

Kaže da je problem još veći jer šumokradice koriste neregistrirana vozila.

sjeca-sume

Trebević: Sada je pod kontrolom

- Dolaze kombijima i manjim kamionima koji nemaju registraciju. Više puta intervenirala je policija i mi apeliramo na MUP da se još više uključi da se spriječi bespravna sječa. Kantonalna šumarska inspekcija reagira samo po potrebi, tako da situacija nije nimalo povoljna, a radnici su ugroženi - kazao je Fazlić.

I direktor JU “Zaštićena prirodna područja” Osman Delić kaže da su prije nekoliko dana imali intervenciju policije na Skakavcu.

Noćne dežure

- Kada je u pitanju Trebević, gdje su prije bile učestale bespravne sječe, sada je situacija pod kontrolom. Uveli smo i noćne dežure, a teren se stalno obilazi. Postavljena je i rampa prema Dobrim vodama, pa i to sprečavamo kradljivce šume - rekao je Delić.

Dolaze kamionima

Dolaze kombijima i manjim kamionima koji nemaju registraciju. Više puta intervenirala je policija i mi apeliramo na MUP da se još više uključi u akciju sprečavanja bespravne sječe šume, kazao je Fazlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.