BIH

Sindikat prosvjetara ZDK potvrdio održavanje štrajka upozorenja

Nema novca za regres

Autor:V. B.

6.10.2014

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, premijera Muniba Husejnagića (SDP), u odgovoru na zahtjev Saveza samostalnih sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture, ističe da zbog manjeg priliva novca u budžet nije u mogućnosti ni do 10. oktobra u cjelosti isplatiti regres za ovu godinu. 

Najavljuje da će regres, u visini od 417 KM, isplatiti do kraja ove godine, a ne isključuje ni mogućnost isplate na rate. Međutim, sindikalci su već u četvrtak, nakon sastanka u Vladi ZDK, odbili ponudu isplate regresa na tri rate, jer je, podsjetimo, prvi, krajnji rok za isplatu bio još 1. oktobar. Sindikalci su najavili da će u dane 8.,9. i 10. oktobra organizirati Štrajk upozorenja, jer zbog bajramskih praznika i Dana učitelja, đaci osnovnih i srednjih škola u ZDK-u koji se obrazuju po Bosanskom nastavnom planu i programu, u školske klupe će ponovo sjesti u srijedu, 8. oktobra.

-Vlada je ovu obavezu trebala izvršiti i ranije, ali nije. Nelogično je da obavezu ostavljaju za neke druge, koji će doći nakon njih, pogotovo što su godišnji odmori davno završili, a i plaće naših nasatvnika su među najnižim u grani u Federaciji BiH. Zato nećemo odustati od Štrajka upozorenja - ističe predsjednik SSOOiO ZDK Selvedin Šatorović, koji dodaje da će štrajk trajati po dva sata dnevno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.