BIH

Vlada Distrikta nas je prevarila

Brčko: Protesti stanovništva stradalog u poplavama

Sead Zahirović

6.10.2014

Mještani brčanskih naselja Vučilovac i Krepšić organizirali su jučer (06.10. ) proteste ispred gradske vijećnice u Brčkom, nezadovoljni nonšalantnim i neodgovornim odnosom Vlade Distrikta nakon majskih poplava. Krepšić i Vučilovac su među nekoliko naselja koja su pretrpjela najveće štete tokom poplava, a ni do danas nije učinjeno ništa značajnije na sanaciji njihovih domova. Naprotiv, Vlada je izigrala brojna obećanja, a nezadovoljstvo stanovništva raste.

Iako je od odluke Skupštine u Brčkom da se za sanaciju šteta isplati 12,7 miliona maraka prošlo više od mjesec dana, mi se i dalje zlopatimo i čekamo novac, ističu ogorčeni  učesnici protesta.

- Još uvijek nisu isplaćena sredstva za prvu kategoriju najugroženijih. U sali Gimnazije u Brčkom ima još stanovnika iz Krepšića koji ne žele izaći dok ne bude isplata sredstava kako bi mogli obnoviti svoje kuće. Ukoliko nam Vlada Distrikta uskoro ne pomogne, svi ćemo otići u salu Gimnazije i tamo ćemo biti dok ne dobijemo novac. Dolazi zima i stanje je sve teže. Osjećamo se prevarenim od strane Vlade, kazao je u ime nekoliko desetina okupljenih Savo Rodić iz Krepšića-Novog naselja.

protest-mjestana-vucilovca-i-krepsica1-2

Zima je na pragu

Učesnici protesta javno izražavaju sumnju da se novac namijenjen za sanaciju njihovih domova zloupotrebljava i da se isplate vrše samo stranačkim poslušnicima, od kojih mnogi nisu ni pretrpjeli nikakvu štetu.

- Obećavaju i zamajavaju napaćeni narod, posebno u ovoj izbornoj trci, a nama zima na pragu, u kućama bez podova, prozora i vrata, kazao je Pero Mišić iz Vučilovca.

Gradonačelnik Distrikta Anto Domić je razgovarao sa delegacijom iz Vučilovca i Krepšića, te izrazio žaljenje zbog ovakvog stanja, ali i saglasnost s ocjenom da postoje nepravilnosti u radu terenskih komisija.

- U srijedu će biti održana vanredna sjednica Vlade i donijećemo odluku da se odmah izvrši isplata za sva domaćinstva na čije iznose nema žalbi, kazao je Domić.

On dodaje da će nakon okončanja postupka razmatranja prigovora, biti  isplatićeni i ostali koji ostvare pravo, ali i da će biti razmotrena mogućnost pokretanja postupka utvrđivanja odgovornosti članova Vlade i državnih službenika.

Više detalja o nezadovoljstvu mještana pogledate u priloženom videu:

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.