Veličanje genocida u Srebrenici: Zašto nisu uhapšeni autori pjesme "Da koljemo" ?!

Bh. državni organi ništa ne preduzimaju

(A. Vr.)

Pjesma pod nazivom “Da koljemo” koja otvoreno veliča genocid u Srebrenici i poziva na dalje istrebljenje bošnjačkog naroda i dalje nesmetano kruži internetom, a da bh. državni organi ništa ne preduzimaju kako bi se pronašao izvođač pomenute pjesme.

Tekst pjesme između ostalog govori o “klanju” Bošnjaka u Srebrenici kao nečemu što je za ponos svakom pripadniku srpkog naroda, a haški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić se označavaju kao heroji zbog ubistva preko 8.000 Bošnjaka, prenosi diwan-magazin.com.

Hodža, islamski vjerski autoritet, u pjesmi se upoređuje sa životinjom koja “riče”, a veliča se i činjenica da su islamski vjerski objekti srušeni tokom rata u Bosni i Hercegovini. Čitav kontekst sporne pjesme nedvosmisleno šalje poruku da je uništenje bošnjačkog stanovništva historijska potreba i osveta srpskog naroda za izdaju (“Ovo vam je kazna što izdali ste rod, prodali ste krst, kaznio vas Bog”).

Negiranje i veličanje genocida u Srebrenici, kao i drugih teških zločina koji su se desili na prostoru bivše Jugoslavije, već duže vrijeme je prisutno u manjem bh entitetu i Srbiji i zahtjeva od nadlježnih organa da sankcionišu ovakve javne istupe, u skladu sa postojećim zakonskim propisima.

Nažalost, u BiH već duže vrijeme je primjetna tendencija traženja terorizma samo na jednoj – bošnjačkoj strani, odnosno među pripadnicima selefijskog pokreta, dok teži oblici protivustavnog djelovanja, rušenja države i otvorenoog pozivanja na ubijanja i klanja se tolerišu.

Izostanak krivične odgovornosti za ovakve istupe vrijeđa dostojanstvo žrtava i njihovih porodica. Kažnjavanje ovakvih dijela je bitno i zato da bi se konačno uspostavio sistem vrijednosti u kome je zločin nešto strašno, nešto čije počinioce treba kazniti, a ne slaviti ih.
 

FBiH: Na snazi zakon o negiranju genocida

Podsjećamo, u bh. entitetu Federacija BiH na snagu je  objavom u Službenim novinama FBiH 76/14 krajem septembra stupio zakon koji zabranjuje negiranje genocida i ratnih zločina, a koji predviđa zatvorske kazne svakoj osobi koja na teritoriji Federacije negira genocid ili zločin potvrđen pravosnažnom presudom.

„Osoba koja izaziva, među ostalim, rasnu i vjersku mržnju ili opravdava genocid i ostale zločine utvrđene pravosnažnim odlukama mjerodavnih međunarodnih i domaćih sudova, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine“, stoji u tom zakonskom aktu.

Riječ je, zapravo, o dopuni Krivičnog zakona, čije je usaglašavanje trajalo godinama, a tiče se zakonskih izmjena koje se odnose na zabranu negiranja genocida i ratnih zločina potvrđenih pravosnažnim presudama domaćih i stranih sudova.

Bez podrške državnog Parlamenta

Isti prijedlog nekoliko je puta upućivan u državni Parlament, ali ondje do danas nije dobio podršku.

Zakonski prijedlog prvo je usvojio Predstavnički, a ljetos i Dom naroda Parlamenta FBiH te su izmjene stupile na snagu osmi dan od objavljivanja u Službenom glasniku.

Odredbe Zakona neće se primjenjivati retroaktivno.

U nastavku vam donosimo sporni tekst pjesme “Da koljemo”, kao i njenu verziju na Youtube kanalu.

DA KOLJEMO

Srebrenica mesto moje drago
Nikad u zivotu nisam bio tamo
Ali zato mesto mene nesto veze
Tamo muslimanu vrat se nozem reze

Za srbiju brate a s verom u boga
Srebrenica mjesto ponosa Srpskoga
Zbog srpskog junaka naseg Radovana
Tamo braco vise nema muslimana
Bajonetom svojim Klao ih je glatko
Jel samo je jedan Djeneral Mladic Ratko

Zato braca Srbi ima ime Slave
Nevernicke Turske odsekli su glave

Sedam hiljada ili malo vise
Odza Tamo braco vise i nerice
Srusilismo njihove dzamije i kule
Zavili u crno sve njihove bule

Nosi nosi Drino kosti muslimana
ponosni su nasi preci sada zemlja slama

KAD UDARE STREBEVICA VUCI
KO SU SRBI UPAMTICE TURCI
KAD UDARESRBI SA SVIH STRANA
NECE VISE BITI MUSLIMANA

Ovo vam je kazna sto izdali ste rod
Prodali ste krst kaznio vas Bog
Poturice odvratne od turka ste gori
Kolji Ratko kolji i sve ih pogori

Mudze vasa zemlja nije bosna nego turska
a bosna je bila i ostace srpska

Konacno i srbinu sunce ce da sine
sudit ce vam cetnici s obje strane Drine

Dzaba vam arapi i mudzahedini
i oni ko vi zavrsit ce u Drini
Cujete li balije crno vam se pise
sad vam ni hrvati ne pomazu vise

Oj Raso i Ratko hodite svom rodu
Predali ste Srebrenicu srpskome narodu

Nosi nosi Drino muslimanske kosti
Sta je bilo bilo je Bog ce da oprosti

NA VRH

Podijeli članak na