BIH

Spriječeno presijecanje grada

Obilježena 22. godina od bitke "11 plavih"

F. NUMANOVIĆ

8.10.2014

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na šehidskom mezarju Kovači i groblju Lav jučer je obilježena godišnjica bitke „11 plavih", koja je trajala od 5. do 7. oktobra 1992. godine na Hrasnom Brdu u Novom Sarajevu. To je bio pokušaj da se odvoje naselja Hrasno Brdo i Hrasno, odnosno da se grad presiječe na dva dijela.

Uzeli municiju

Centralna manifestacija održana je na platou na Trgu heroja, gdje je na spomen-obilježje položeno cvijeće te održan historijski čas. Kako nam je ispričao prvi ratni komandant odreda „Hrasno Brdo" Enver Zornić, agresor je 5. oktobra zauzeo restoran "11 plavih" i počeo proboj prema okolnim kućama.

- Uspjeli smo ih istjerati i uzeti municiju. Borili smo se lakim pješadijskim naoružanjem, dok je na čelu agresora bila jedinica Vojske RS pod direktnom komandom Ratka Mladića. Sado Gojak i Mirhad Alibašić su poginuli, a trojica su ranjena. Za BiH su se borili ljudi koji to nisu naplaćivali - dodao je Zornić.

Na prvoj liniji  

Almir Abdulovski imao je samo 19 godina, a bio je na prvoj liniji s borcima koji nisu dozvolili da agresor tenkovima priđe naselju.

- Razočaran sam jer su borci sada na margini društva. U toku je predizborna kampanja i nisam čuo nikoga da je spomenuo borce i njihova prava - kazao je Abdulovski.

Borcima se ne pridaje značaj

Ermin Tarić, komandant odreda „Trg heroja", naglasio je da se ovi dani ne obilježavaju kako treba i borcima se ne pridaje značaj kakav zaslužuju. Obilježavanju su prisustvovali i članovi porodica šehida i poginulih boraca.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.