BIH

Šibicari iz SDA optužuju me da se "igram šibicama"

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

Redakcija

8.10.2014

Lider Saveza za bolju budućnost BiH i kandidat ove stranke za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Fahrudin Radončić, u razgovoru za "Nezavisne novine" istakao je da vjeruje da će 12. oktobra pobijediti druge stranke u odnosu na opšte izbore održane 2010. godine.

Očekuje da će ovi novi izborni pobjednici brzo i efikasno formirati enitetske vlade i Vijeće ministara BiH i da neće biti kašnjenja kao prije četiri godine.

Šta zamjerate dosadašnjim sazivima Predsjedništva BiH i šta ćete promijeniti u radu te institucije ako pobijedite?

- Predsjedništvo BiH nije bilo mjesto novih ideja i mjesto novog koalicionog jačanja unutar Bosne, niti je bilo  mjesto ozbiljnih regionalnih povezivanja naše države i evropskih integracija. Ono je radilo na telefon. Predsjednici stranaka na telefon su zvali svoje članove Predsjedništva i to se svelo na neautoritativnu instituciju. To je osnovna zamjerka i to treba mijenjati.

Poručili ste da nećete dozvoliti da opet budemo robovi izborne prevare -  na čemu  temeljite izjave o mogućem izbornom inženjeringu? I "igrate li se opet šibicama", kako Vas optužiše iz SDA?

- Mene optužuju da se igram šibicama upravo šibicari iz SDA. To je prevarantska stranka kao i mnoge druge u BiH. Kako je moguće da u fer izborima meni 2010. godine bude poništenih 75.000 glasova za Predsjedništvo BiH, a da me Bakir Izetbegović pobijedi sa 20.000 glasova?! On je glatko izgubio te izbore, a još pokradeniji predsjednički kandidat od  mene bio je Mladen Ivanić kojem je na isti način poništeno 90.000 glasova. Lokalni izbori su također bili masakr demokracije. Iz puno razloga vjerujemo da neuspješna vlast ovoga puta želi da ostane po starom  receptu.

Velika je odgovornost na članovima biračkih odbora i dobro je da je sada utvrđena i krivična odgovornost onih koji ih predvode, ako se dokaže  krađa. Istu odgovornost imaju posmatrači, međunarodna zajednica i nevladine organizacije. Iskreno želim da izbori budu fer i pošteni, a ta moja rečenica da "građani neće dozvoliti izbornu prevaru" očigledno je mnogo zabrinula režisere pljačke. Sjećate li se kad sam prije godinu govorio da nam zbog nerada Tužilaštva prijeti građanski cunami? Ljudi to nisu ozbiljno shvatili i dogodile su se građanske pobune. Moja izjava nije prijetnja, to je konstatacija da, ako imate po ko zna koji put pokradene izbore, vjerovatno će biti građana koji će reći "hajmo mi da protestujemo".

Ako u predsjedničkoj trci ipak izgubite, a SBB osvoji dobar rezultat, da li ste zainteresovani za funkciju u izvršnoj vlasti: za mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara ili premijera FBiH?

- Ne razmišljamo sad o tome. Veliki sam optimista. Oni koji 20 godina vode BiH stavili su BiH na prvo mjesto po nezaposlenosti, siromaštvu i sistemskoj  korupciji. Oni koji nisu znali da realiziraju svoju odgovornost prema poplavljenim područjima nemaju šansi na pobjedu i ja sam u ovom trenutku više okrenut tome kako da uspješno završimo izbornu kampanju nego da li  ćemo nešto raditi nakon izbora. Treba sačekati rezultate izbora.

Kako gledate na izjavu zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, koji kaže da ste se kao njegov protivkandidat sami diskvalifikovali jer "niste pokazali dovoljno poštovanja prema ljudima, zakonima, vjeri i tradiciji naroda koji želite predstavljati"? Prigovorio Vam je što ne idete u džamiju, u Potočare...

- Gospodin Izetbegović teško meni može prigovarati za nepoštivanje zakona zato što je njegovo ime direktno povezano s brojnim ratnim zločinima, političkim ubistvima gospodina Ugljena, Leutara, Delalića, Turajlića i više drugih vrlo uglednih Bošnjaka. Njegova izjava da u Predsjedništvu ne treba sjediti  čovjek koji ne ide u džamiju je segregacijska i nevjerovatna u vrijeme moderne Evrope, nacionalnih država i EU. Bio sam i u Srebrenici i u Potočarima i makar jedna džamija nosi ime po Radončićima. No, glupo je da o tome raspravljam sa Izetbegovićem jer ne bira se reisu-l-ulema, nego član Predsjedništva koji treba biti predsjednik svih Bošnjaka, ali i Srba i Hrvata. To je Bakirov kontinuitet čvrstog radikalizma kada se susretao sa Muslimanskim bratstvom, dovodio mudžahedine po BiH i to je opasna izjava po ugled Bošnjaka u porodicama modernih evropskih naroda.

Očekujete li ponovo probleme pri uspostavi vlasti nakon izbora i s kojim bi partnerima SBB najlakše proveo u djelo obećanja data biračima?

- Nadam se da su svi  naučili lekciju da nije potrebno majorizirati Hrvate, kako su to uradili Lagumdžija i SDA i izgubili puno vremena prije četiri godine. Da ne treba ulaziti u avanturizam da se  isključuju legalne volje drugih korpusa. Znate da je SDP provodio politiku prvo isključujući HDZ, pa SNSD, pa su vratili na državnom nivou HDZ, pa SNSD. Bilo je mnogo nepotrebnih i neodgovornih koalicijskih kombinatorika. Ovoga puta očekujem druge izborne pobjednike koji će vrlo brzo i vrlo  efikasno  formirati državnu i entitetske vlade.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.