BIH

Đukić će se pozvati na državljanstvo Srbije koja ga neće izručiti

Duško Tomić, advokat optuženog za granatiranje centra Tuzle

A. Nu.

8.10.2014

Duško Tomić, Đukićev advokat kazao je da se Đukić, za kojim je Sud BiH jučer raspisao potjernicu nalazi u Vojnoj medicinskoj akademiji u Srbiji na liječenju.

Tomić je u izjavi za "Avaz" istakao da će se Đukić pozvati na državljanstvo Srbije, te da ga tada srbijanski Sud ne može izručiti BiH, ali da je dužan uputiti ga na izvršenje sankcije na teritoriji Srbije.

- Đukić ima tešku parezu facijalis i on je na liječenju. Ta potjernica će rezultirat će reakcijom policije Srbije koji će tražiti da ga privedu. Đukić će se pozvati na državljanstvo Srbije i vjerovatno neće doći do izručenja jer Ustav Srbije to ne dozvoljava. Sud BiH će poslati preko Ministarstva pravde BiH zahtjev da se prizna presuda Suda BiH na Sudu za ratne zločine u Srbiji - kazao je Tomić.

On je istakao da Srbija neće postupati po naređenju BiH, nego će shodno po bilateralnom sporazumu koji su potpisali Srbija i BiH

- Ne sumnjivo će policija Srbije morati privesti ga. Đukić će biti priveden tek kada izađe iz bolnice, za koliko vremena i kada ne znam - istakao je Tomić.

Đukić je podsjetimo 14. februara pušten na slobodu iz zatvora u Banjoj Luci i tada su mu vraćeni dokumenti, uključujući i pasoš iako je poznato da ima i državljanstvo Srbije.

Podsjetimo, Novak Đukić je osuđen za granatiranje centra Tuzle 25. maja 1995. godine , kada je ubijena 71 osoba, uglavnom mlađe dobi, a ranjeno blizu 200.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.