BIH

Radnici Livnice čelika Tuzla protestirali ispred Vlade TK-a

Protesti radnika

Autor:M. Ahmedić

8.10.2014

Radnici Livnice čelika Tuzla danas su protestirali ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona zbog dugogodišnjeg neuvezivanja radnog staža i neisplaćenih 48 plaća. 

-Jučer smo sa direktorom Livnice Ševalom Begićem održali sastanak koji nam je predložio da pokrenemo proizvodnju na isti način kao do sada, da jedna grupa ljudi radi, a druga bi sjedila kod kuće, a ne bi dobijala ništa. Mi nismo na to pristali i nećemo pristati, jer ostajemo pri svom stavu uvezivanja staža i isplata plata - istaknuo je Zikrija Đulović, predsjednik Sindikata radnika Livnice čelika Tuzla.

Kazao je da su njihovi osnovni zahtjevi isplate plata i uvezivanje radnog staža, te će, tvrdi, samo u tom slučaju nastaviti sa proizvodnjom u Livnici čelika.

-Neće više biti proizvodnje bez isplate plata i uvezivanja staža. Izvršna vlast krši zakon u ovoj državi. Znamo da sindikat ne bi trebao da se miješa u politiku, ali ih moramo naučiti kako da rade, jer zakon moraju poštovati, ko ga ne poštuje bit će kažnjen. Iz Vlade su nam nudili neke pakete za jednokratnu pomoć, ali mi na to nismo i nećemo pristati. Naš stav je da nećemo pokrenuti proizvodnju dok se ne uveže radni staž i isplate plate radnicima Livnice - zaključio je Đulović.

Na kraju je dodao da su se svi radnici složili da stave katance na kapiju Livnice čelika Tuzla, te da, kaže, neće nikome dati ni ući, a niti izaći iz fabrike, sve dok se njihovi osnovni problemi ne riješe.  

protesti-radnika-livnice-pred-vladom

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.