BIH

Tužilac Šuškić: "Slavo Lijanović rekao da je brat Jerko bio mozak cijele operacije"

Ročište po prijedlogu Tužilaštva da se uhapšenim u akciji "Brend" produži pritvor za još dva mjeseca

Autor:M. AŠČIĆ

8.10.2014

13:12 - U nastavku današnjeg ročišta po prijedlogu Tužilaštva da se produži prtivor uhapšenima u akciji "Brend", uhapšeni Milorad Bahilj, ministar trgovine u Vladi FBiH i član stranke "Radom za boljitak" kazao je da mu nije jasan prijedlog Tužilaštva prema kojem će on pobjeći u Hrvatsku. Bahilj je na iznenađenje mnogih kazao da bi se složio s tim da je tužilac rekao da će pobjeći u Siriju, obrazlažući to činjenicom da je on jedini Srbin među uhapšenim i da ne vidi razlog zašto bi bježao u Hrvatsku.

- Što bih pobjegao u Hrvatskoj, ja sam Srbin, ljepše mi je u zatvoru, rekao je Bahilj. 

Zanimljivo je da je tužilac Šuškić kazao da je Slavo, brat Jerke Ivankovića Lijanovića prije dva dana dao iskaz u kojem je prizano da je njegov brat bio mozak cijele operacije uhapšene skupine, no odbrana je to čvrsto negirala.

Svih pet advokata bilo je saglasno da se ne produži pritvor za dva mjeseca nego da im se odrede mjere zabane i da budu pušteni na slobodu

Odbrana Joze i Slave Ivankovića, te Milorada Bahilja ponudila je Tužilaštvu jamčevinu kako bi njihovi klijenti bili pušteni na slobodu. Odbrana Slave i Joze ponudila je 300.000 KM u nekretninama, a odbrana Bahilja 200.000 također u nekretninama, no tužilac nije prihvatio ovaj iznos kazavši da je imovina Lijanovića pod hipotekom i da oni nemaju šta dati u zajam. Pojasnio je da je to zbog prijave koji je Hypo banka podnijela protiv Lijanovića.

Sud BiH oduku o prijedlogu Tužilaštva donijeće sutra ili eventualno u petak kada osumnjičenima i ističe mjesec dana pritvora.

11:05 - Danas se u Sudu BiH održava ročišta po prijedlogu Tužilaštva BiH da se uhapšenima u akciji "Brend" produži protvor za još dva mjeseca. Pritov je zatražen za Jerka Lijanovića Ivankovića, dopremijera Federacije BiH, njegou braću Jozu i Slavu, ministra trgovine Bahilja, te uhapšenog Mirka Galića.

Tužilac Ismet Šuškić kazao je da je osnovni razlog za produženje pritvora mogućnost bijega te utjecaja na svjedoke. Kazao je da Tužilaštvo strahuje da će uhapšeni pobjeći u Hrvatsku jer svi imaju državljanstvo te zemlje.

Najavio je istraga na ovom predmetu i dalje traje i da je za mjesec dana saslušano 15 svjedoka, a da imaju namjeru saslušati još 100.

Tužilac je danas kazao i da je na ovom predmetu započeto i proširenje istrage u vezi isplate poticaja poljoprivrednicima. On je ustvrdio da je utvrđeno da je Jerko Ivanković Lijanović tri miliona KM preusmjerio u finansiranje Narodne stranke "Radom za boljitak". Naveo je i da još nije završena finansijska istraga u ovom predmetu jer, kako je rekao, veći dio imovine uhapšenih je van granica BiH. Tvrdi da Lijanovići imaju imovinu u Hrvatskoj i Turskoj i da bi se upravo zbog težine krivičnih dijela za koje se optužuju, mogli dati u bijeg.

Tvrdi da su u Hrvatskoj osigurali imovinu i da bi nakon bijega tamo mogli lagodno živjeti, a čime bi bili nedostupni bh pravosuđu.

Advokat Jerke Lijanovića Ivankovića, Vasnija Vidović, tvrdi da odbrani nisu dostavleni nikakvi dokaze koji se stavaljaju uhapšenima na teret. Rekla je da je riječ o paušalnim tvrdnjama.

Jerko Lijanović, koji se u Sudu BiH ponovo pojavio u tenerci, kazao je da se ovdje radi o politički motiviranom procesu i da je ovim nenesena neslaglediva šteta njemu i njegovoj porodici. Dodao je da je riječ o montiranim optužbama jer je uhapšen dan prije početka izborne kampanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.