BIH

Bevanda od Sorensena primio Izvještaj o napretku BiH

Sastanak u sjedištu Vijeće ministara BiH

Autor:Fena

8.10.2014

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda primio je danas u Sarajevu šefa Delegacije Europske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU Petera Sorensena koji mu je uručio Izvještaj o napretku BiH. 

Ambasador Sorensen je rekao da je ovo deseti izviještaj o napretku i da opisuje probleme koje Bosna i Hercegovina ima na evropskom putu. 

Dodao je da je više negativnih konstatacija, ali da postoje i pozitivni pomaci u oblastima sudstva, gdje je napravljen mali napredak u reformama borbe protiv korupcije, određeni napredak na smanjenju korupcije, a napredak je ostvaren i na uspostavljanju paketa higijenskih mjera. 

Sorensen je istaknuo da je vidljiv i napredak u jačanju ekonomije i oživljavanju privrede i naglasio da je za to zaslužan i predsjedatelj Bevanda. 

Rekao je da je predsjedavajući Bevanda u svom mandatu unaprijedio proces izrade i usvajanja proračuna BiH i uspostavio koordinaciju i proces izvještavanja putem Fiskalnog vijeće BiH. 

Sorensen je naglasio da u narednom razdoblju BiH treba ostvariti značajniji napredak u privlačenju inozemnih investicija. 

- Bevanda je rekao da ne može komentirati izviještaj jer ga nije pročitao, ali da je siguran da je, između ostalog, uspostava učinkovitog mehanizma koordinacije izuzetno važna za BiH i da će i u narednom razdoblju biti nulti prioritet za napredak na europskom putu - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Izvještaj o napretku BiH se odnosi na provedene i završene aktivnosti u razdoblju od listopada 2013. do rujna 2014. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.