BIH

SBB: Još jednom prepoznat uspjeh Ministarstva sigurnosti dok ga je vodio Radončić

Povodom negativnog Izvještaja Evropske komisije o napretku za 2014.

Press centarSBB – Fahrudin Radončić

8.10.2014

Povodom negativnog Izvještaja Evropske komisije o napretku za 2014. koji je predočio Štefan File, SBB saopćava da je to najgori i najteži Izvještaj po BiH otkada se objavljuje ovaj dokument za našu zemlju.

S razlogom je konstatirano da se stagnacija bilježi na svim nivoima, a nažalost primjetni su i novi negativni trendovi. Ipak, SBB potencira da je poglavlje pravde, slobode i sigurnosti u Izvještaju predstavljeno kao svojevrsno svjetlo na kraju tunela.

U šest podnaslova koje tretira Izvještaj, bilježi se napredak. Potencira se značaj donošenja nekoliko izuzetno važnih zakonskih projekata, a SBB s ponosom ističe da je praktično riječ o izvrsnim rezultatima tadašnjeg ministra sigurnosti Fahrudina Radončića. U značajne aktivnosti potencira se Zakon o programu zaštite svjedoka BiH (čekao više od tri godine u ladicama). Potom se naznačava Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma BiH, koji je u prvoj polovini godine usvojen jednoglasno na Vijeću ministara BiH i poslan u parlamentarnu proceduru.

U objavljenom Izvještaju u značajne aktivnosti spada i donošenje Izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH kojim se sankcionira učešće u paravojnim i parapolicijskim formacijama u inozemstvu, podstrekavanje i organiziranje odlazaka u takve formacije.

Jedno od najvažnijih ostvarenje je i konačan početak rješavanja problema saradnje sa EUROPOL-om. Pozitivno je naznačena i praktična uspostava elektronske razmjene policijskih i tužilačkih baza podataka i činjenica da je već razmjenjeno više od 40 miliona takvih podataka. To je bio dugogodišnji problem koji je ministar Radončić također uspješno riješio. U Izvještaju o napretku pozitivno je naznačen Migracioni profil BiH.

Također, kontatirano je i uspješno uspostavljanje institucionalne saradnje sa CEPOL-om, koja jena čekanju bila više od tri godine, odnosno dok Ministarstvo nije preuzeo Fahrudin Radončić.

SBB iskazuje žaljenje zbog ukupnog vrlo negativnog izvještaja, ali naglašava da uspješni ljudi poput Radončića mogu biti primjer kako se u vrlo delikatnim oblastima trebaju i mogu ispunjavanti međunarodni standardi i obaveze, naovodi u saopćenju press centra SBB – Fahrudin Radončić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.